Vital is een zeldzaam oud druivenras uit Portugal, dat af en toe werd gebruikt in blends om de wijnen wat meer zuren te geven. Casal Figueira laat zien dat deze druif, van oude stokken met lage rendementen en biologisch-dynamisch geteeld, als monocepage een zeer spannend glas kan opleveren.
De productie is hier zeer beperkt. Marta heeft het tot haar missie gemaakt om de zeer oude Vital-wijngaarden ten noorden van Lissabon te beschermen, hoog op de bergkam met uitzicht op de Atlantische Oceaan. De natuurlijke fruitconcentratie en perfecte zuurbalans van de oude wijnstokken is meteen duidelijk, en de opgeheven, pure geur en subtiele textuur maken het boeket compleet. Schitterend.
Food pairing
perfect met zeevruchten (oesters, calamares, gemarineerde mosselen, advocaat met garnaal, etc), Caldo Verde en bij Aziatische gerechten
Druiven: 100% Vital
De bodem is hoofdzakelijk kalkhoudend. Biodynamische wijnbouw, koude persing, lichte battonage en spontane gisting gedurende 9 maanden in 200 liter oude Franse eiken vaten.
Vital is een zeer zeldzame druif, in feite is 85% van alle Vital-productie in Lisboa DO in handen van Casal Figuiera.
Bewaren en serveren
Serveren bij 10°C. Te drinken vanaf nu tot 9 jaar na oogstjaar
Alcoholgehalte
12%
Critics & Awards