Taylor's Quinta Vargellas Vintage 2022
Diep robijnzwarte kern met een smalle paarsrode rand. Een klassieke Vargellas-neus, verfijnd, elegant en evenwichtig met een lineaire golf van pure zang, bos doordrenkt met een pruimachtige frisheid en hints van citrus en verse kweepeer. Een subtiele kruidigheid, met hints van nootmuskaat, anijs en cacao, komt van achter het fruit tevoorschijn. De kenmerkende bloemengeur van Vargellas doet meer denken aan jasmijn dan aan de kenmerkende aura van viooltjes en vermengt zich met de muntachtige, harsachtige tonen van wilde kruiden. Een discrete mineraliteit zorgt voor een aantrekkelijk stevige rand. Typisch voor Vargellas wordt het smaakpalet ondersteund door strakke, pezige tannines en de krachtige afdronk levert een explosie van zuivere, frisse bessensmaak. Een zeer verfijnde single-quinta Vintage Port, zelfverzekerd en in perfecte balans.
Food-Pairing
Deze port is heerlijk bij foie gras, bepaalde kaassoorten (Gorgonzola, Roquefort), als aperitief of als dessertwijn. Geweldig met walnoten, blauwe geaderde en andere rijke gearomatiseerde kazen zijn een uitstekende aanvulling op vintage port; zo ook gedroogde vruchten zoals abrikozen of vijgen
Druiven: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Amarela, Alicante Bouschet, Sousão, -
De rustperiode tussen november en februari was extreem droog, met slechts 78 mm neerslag. Het gemiddelde voor deze periode ligt veel hoger, namelijk rond de 370 mm. Gelukkig was maart nat met 75 mm neerslag, wat erg belangrijk was voor het groeiseizoen om met wat water te beginnen. De knoppen kwamen op 20 maart open, wat later is dan normaal, en de lente was droog.
Toen de bloei op 19 mei begon, registreerden we nog steeds zeer lage waterstanden – 195 mm om precies te zijn van november tot en met 31 mei. Door de droge omstandigheden hadden we weinig last van ziektedruk, waardoor de belangrijkste focus in de wijngaarden lag op het bewerken van de kronen. Begin juni gingen we de eerste van vele hittegolven in, met temperaturen boven de 40 graden Celsius – dit is zeer ongebruikelijk voor juni. Juli was de warmste ooit gemeten met een gemiddelde temperatuur van 28,3 °C. Sterker nog, op 14 juli registreerden we in Pinhão een temperatuur van 46,5 °C. De hoogste temperatuur ooit gemeten.
Door de extreme temperaturen vond veraison pas in de laatste week van juli plaats. De oogst begon op 3 september in Vargellas, waar de druivenranken zeer kleine bessen produceerden, wat resulteerde in een goede verhouding tussen sap en schil. Een paar dagen later, op 6 september, viel er een zeer welkome 4 mm regen, wat de temperaturen laag hield en de druiven een welkome verlichting gaf. 2022 zal herinnerd worden als het jaar waarin we weer voet aan de grond konden zetten, na twee jaar onderbreking vanwege COVID. Het was een aanblik om de lagares weer vol mensen te zien en te beseffen dat dit de manier is waarop geweldige vintage ports worden gemaakt.
Alcoholgehalte
19,5 %vol
Conserveren en serveren
Kan reeds nu gedronken worden. Serveren 16-18°C. Moet 6 tot 24u op voorhand gedecanteerd worden.
Vintage portwijn kan minder lang openstaan dan een reguliere port, wat betekent dat hij sneller oxideert. Na opening maximum 2 dagen houdbaar

Critics & Awards
98/100 - Revista de Vinhos
Deep purple almost black with a narrow magenta border. Lush, powerful and fresh nose of black currant and cherry. Finesse, elegance and balance with a linear boost of wild fruits, plum nuances and a touch of citrus and quince. This dense background is overlaid by a charming freshness of grapes that intensifies as the aroma develops. Floral aromas, characteristic of Vargellas, are present, with violet fragrances intertwined with delicate notes of flowers and herbs. A wave of clean red fruit runs through the palate from start to finish. The tannins are firm, but well integrated, providing plenty of grip and an attractive touch of austerity.
Producent: Taylor's
Regio: Douro
Gerelateerde producten
Beoordelingen
Er zijn geen beoordelingen gevonden.