Een fijne en elegante, zeer vintage porto. Een portwijn met een zeer fijn en delicaat floraal en fruitig aroma. Een elegante minerale smaak, zoete balsamico en rijke tannines. Een rijke maar niet buitensporig lange afdronk
Het jaar 2003 had erg warme en andere bijzonder vochtige dagen. De productie was hoog, maar de vruchten waren vrij klein, wat dus de concentratie van de tannines en kleur bevorderde. Overtollige druiven werden verwijderd om het evenwicht van de wijn te garanderen. De Niepoort Vintage 2003 werd voltooid in september 2005
De vintage port is, bij vrijwel alle porthuizen, de kers op de taart !
De magie van vintage port is verschillend in elke fase: als een jonge wijn staat hij geheel in het teken van het volle jeugdige fruit. Dan, na 20 jaar of meer, integreren alle elementen van de wijn in een perfecte harmonie en uiteindelijk, na vele tientallen jaren domineert de 'geest' van de wijn. Vintage port is geweldig in alle drie de fasen. Een absolute belevenis, zeker voor de geduldige onder ons. Gelukkig is deze wijn ook voor de ongeduldige onder ons jong al heel lekker, maar zeker dan wel even karaferen om de wijn zuurstof te geven
Food pairing
Ideaal na de maaltijd. Perfect met Queijo da Serra, Stilton, Roquefort, Gorgonzola en andere
blauwe kazen. Ook verrukkelijk bij alle op ei gebaseerde desserts
Druiven : Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Tinta Francisca, trincadeira, Sousão & Touriga Nacional
Bewaren en serveren
Horizontaal bewaren, op een constante temperatuur weg van intense direct licht. Gezien deze wijn nog rijpt op de fles kan er met de tijd sediment gevormd worden, waardoor men de wijn moet decanteren voor het consumeren. 2 uur voor het decanteren openen. Na het decanteren zal de wijn snel zijn hoogtepunt bereiken en wordt deze best geconsumeerd in de loop van de dag.
Drinken tussen 16º C - 18º C
Alcoholgehalte
20 %vol
pH: 3,6
Critics & Awards
97/100 - Jamie Goode
96/100 - Wine & Spirits Magazine
Tasted: 01-Apr-2006
95/100 - Wine Spectator
Tasted: 30-Apr-2006
95/100 - Wine Enthusiast
92/100 - CellarTracker
(26 notes)
90/100 - Stephen Tanzer