Lange scheepsreizen worden niet langer gebruikt om te rijpen, maar vaak wordt de estufa-methode gebruikt, waarbij heet water door een spiraal in het midden van een stalen tank circuleert en de wijn 90 dagen verwarmt, of de wijn wordt opgeslagen in een kamer met stoompijpen voor 6 maanden tot een jaar. De beste madeira's worden echter gemaakt zonder enige verwarming behalve de zon en de tijd (20 jaar!). Madeira is beslist uniek en waarschijnlijk de langstlevende wijn ter wereld.
Food-pairing
De elegante fruit-kwaliteiten van deze half-droge madeirawijn maken het geschikt voor het serveren als aperitief, bij voorgerechten, olijven en gerookte ham.
Alcoholgehalte
19%
Bewaren en serveren
Bewaar een Madeira wijn altijd rechtop staand.
De zuren van Madeira zijn zo sterk, dat zij de kurk aantasten als de fles liggend liggend bewaard wordt
Serveren : 18°C
.
Vereist geen decanteren.
Is na opening nog maanden goed.
Madeira is een wijn die meerdere jaren in een oxidatieve omgeving rijpte, en komt daarna bij de botteling in een reductieve omgeving. Het is dan ook nuttig de flessen enkele uren op voorhand te openen. De flessen kunnen daarna nog bijna onbeperkt bewaard blijven, daar de lucht geen invloed meer heeft op madeirawijnen. Het is zelfs zo dat de wijn na maanden – als er nog rest – beter smaakt dan bij het openen van de fles.