1973 D'Oliveira Verdelho Vintage Madeira - medium dry
Geeft een fruitige stijl met een mooie balans tussen zuren en zoet en heeft niet die hoge zuurgraad van sercial. In de neus gedroogd fruit, wat notig en honing, soms in de smaak wat koffie en chocolade.
Food-pairing
Als aperitief, ossenstaartsoep (nee, niet erin maar erbij !), garnalencrèmesoep, aspergecrèmesoep, kreeft met dragonvinaigrette, Caesarsalade, gerookte eend met mangochutney, duif met macadamia en steranijs, pekingeend om maar enkele te noemen.
Noten: hazelnoten.
Kaas: kwark, gerijpte kazen, zoete, notenachtige kazen.
Vis: gerookte zalm, garnalencocktail met granny smith, mosselen, sardientjes.
Vlees: vrijwel alle vleessoorten: kip, eend, varkensvlees, biefstuk naturel. Klassiek en perfect bij gerookte ham.
Typisch Madeira-gerecht: zwaardvis met banaan en passievrucht. Gebakken ananas.
Druiven: Verdelho 100%
In de rest van Portugal ook bekend als Gouveio. Is het meest aangeplante witte ras. De stijl heeft een licht zoetje en is off-dry / medium dry. Wordt aangeplant op hoogtes van 400-600, vooral in het Noorden en rijpt laat. De druif is het hoofdingrediënt voor Rainwater.
De druif is traditioneel een van de populairste druivensoorten die op het kleine eiland Madeira zijn geplant sinds de eerste wijnstokken er in de 15e eeuw werden geplant. De druif werd echter ernstig getroffen door de Phylloxera-plaag en het aantal wijnstokken is sindsdien sterk afgenomen. Sinds 1993 moet elke Madeira-wijn die als Verdelho wordt gelabeld, ten minste 85 procent van de druif bevatten, wat voorheen niet vereist was.
De variëteit Madeira-wijn die bekendstaat als Verdelho ligt qua stijl tussen die van Sercial en Bual in, droger dan Bual maar niet zo droog als Sercial. De variëteit staat bekend om zijn hoge zuurgraad als hij rijp is, maar als hij jong wordt gedronken, heeft hij over het algemeen meer fruitsmaak dan de andere Madeiras. Sommige producenten experimenteren met het maken van een tafelwijn door de druiven meer te laten rijpen voordat ze worden geoogst en ze te mengen met de druif Arnsburger om de van nature hoge zuurgraad van Verdelho in evenwicht te brengen.
Alcoholgehalte
20%
Bewaren en serveren
Bewaar een Madeira wijn altijd rechtop staand.
De zuren van Madeira zijn zo sterk, dat zij de kurk aantasten als de fles liggend liggend bewaard wordt
Serveren : 18°C
Madeira is een wijn die meerdere jaren in een oxidatieve omgeving rijpte, en komt daarna bij de botteling in een reductieve omgeving. Het is dan ook nuttig de flessen enkele uren op voorhand te openen. De flessen kunnen daarna nog bijna onbeperkt bewaard blijven, daar de lucht geen invloed meer heeft op madeirawijnen. Het is zelfs zo dat de wijn na maanden – als er nog rest – beter smaakt dan bij het openen van de fles.
Critics & Awards
93/100 - CellarTracker (10 notes)
93/100 - Vinous Antonio Galloni
Regio: Madeira
Producent: D'Oliveira
Beoordelingen
Er zijn geen beoordelingen gevonden.