Heldere en glanzende koperachtige bruine kleur met gouden nuances en groenachtige reflecties. Op de neus is het heel karakteristiek, uitbundig en zeer etherisch, vol met balsamico-tonen, kruiden en gedroogd fruit. In de mond is het zeer krachtig, fris en geconcentreerd met een lange afdronk en retronasaal vol balsamico-tonen, exotisch hout en oude rum.
In de 17e eeuw werd Verdelho beschouwd als de meest representatieve variëteit op het eiland Madeira en sommigen beweren dat de variëteit zelf mogelijks van het eiland afkomstig is. Verdelho produceert een wijnmost met gematigde suikerspiegel, merkbare zuurgraad en een mediumdroge Madeira-wijn. Verdelho 1976, heeft de categorie van een Frasqueira. Heeft het verouderingsproces - “Canteiro” -proces ondergaan.
De rijping vond plaats in de kelder van Blandy's Wine Lodge, gelegen in het stadscentrum van Funchal. Dit evenwicht is het resultaat van de beslissingen van de wijnmaker tijdens het rijpingsproces waarin de wijn, die rijpt in Amerikaanse eikenhouten vaten op de warme zolderverdiepingen van de lodge, wordt overgebracht naar de lager gelegen koelere verdiepingen op het noorden van de lodge.
Food-pairing
Het is een uitstekend aperitief, maar is ook zeer lekker met soepen, vederwild (eend bijvoorbeeld) en foie gras
Druiven: 100% Verdelho
In de rest van Portugal ook bekend als Gouveio. Is het meest aangeplante witte ras. De stijl heeft een licht zoetje en is off-dry / medium dry. Wordt aangeplant op hoogtes van 400-600, vooral in het Noorden en rijpt laat. De druif is het hoofdingrediënt voor Rainwater.
Wijnmaker
Michael Blandy & Chris Blandy. Het huis Blandy's dateert uit 1811 en is tot op heden nog steeds in handen van de oorspronkelijke familie. In 1925 trad Blandy's toe tot de Madeira Wine Association, met als doel zich efficiënter op de wereldmarkt te profileren.
Alcoholgehalte
21% vol
pH: 3,56
Bewaren en Serveren
Bewaar een Madeira wijn altijd rechtop staand.
De zuren van Madeira zijn zo sterk, dat zij de kurk aantasten als de fles liggend liggend bewaard wordt
Serveren : 18°C .
Door te decanteren kunt u het eventuele ontstane depot verwijderen die zich in de loop van de tijd in de fles heeft neergeslagen.
Madeira is een wijn die meerdere jaren in een oxidatieve omgeving rijpte, en komt daarna bij de botteling in een reductieve omgeving. Het is dan ook nuttig de flessen enkele uren op voorhand te openen. De flessen kunnen daarna nog bijna onbeperkt bewaard blijven, daar de lucht geen invloed meer heeft op madeirawijnen. Het is zelfs zo dat de wijn na maanden – als er nog rest – beter smaakt dan bij het openen van de fles.
Critics & Awards
93/100 - Vinous Antonio Galloni
Tasted: Sep 2020