1977 D'Oliveira Terrantez Vintage Madeira - medium dry
Deze vintage of frasqueira wijnen zijn de top wijnen van Madeira. Het rijpingspotentieel is bijna onbeperkt.
Deze madeira van de allerhoogste kwaliteit moet minimaal 20 jaar op vat plus twee jaar op fles gelegen hebben alvorens verkoop mag plaatsvinden. Vroeger heette deze wijn vintage madeira. Een frasqueira moet volledig bestaan uit één van de toprassen die op het etiket, samen met het oogst en botteljaar, worden vermeld. Frasqueira's zijn steeds afkomstig van één goed oogstjaar. Ze hebben een milde temperatuurbehandeling ondergaan en zijn lang op houten vaten opgeslagen geweest. Na bottelen verandert de kwaliteit van frasqueira niet meer.
Deze madeira wijnen worden, gezien hun uniciteit, geïnventariseerd.
Food-pairing
Kazen zoals blauwe kazen, Stilton, Gruyere, manchego, & Emmenthal. Gedroogde vruchten.
Crème Brulee, caramel desserts op basis van appels, abrikozen, pecannoten, kersen, amandelen, hazelnoten, gedroogde vijgen & vanille-ijs desserten.
De uitstekende metgezel bij een pijp, sigaar of aromatische tabak.
Druiven
Terrantez is een lastig te verbouwen wit medium zoet druivenras. Het kan niet zo goed tegen vocht en daarom zijn de hellingen aan de oostkust het beste geschikt. Het ras is zeldzaam geworden, nauwelijks 5ha en 500 kilo. Typerend voor Terrantez is een zekere bitterheid en een afdronk die doet denken aan gebrande koffie en as.
Terrantez (ook bekend als Cascal) is een nu zeldzame witte Portugese wijndruivensoort die ooit veel werd gebruikt op het eiland Madeira om de zoete versterkte wijn te maken waar het eiland om bekendstaat. In de jaren negentig was de variëteit bijna uitgestorven op Madeira, vanwege een combinatie van lage opbrengsten en de oidium (echte meeldauw) en phylloxera-epidemieën halverwege de 19e eeuw die de wijngaarden van het eiland verwoestten. De variëteit heeft de afgelopen jaren een langzame opleving doorgemaakt, maar vanaf 2021 zijn de aanplantingen op Madeira beperkt tot 5,64 hectare (13,9 acres). De regering van Madeira heeft vanaf 2016 herbeplantingsinspanningen geleid in de vorm van gratis wijnbouwadvies en subsidies aan telers. Er zijn nog steeds enkele beperkte aanplantingen in de provincie Minho, waar Cascal een toegestane mengvariëteit is met Alvarinho en andere druiven in de Denominação de Origem Controlada (DOC) wijn Vinho Verde. Als Terrantez is de druif toegestaan in verschillende Indicação de Proveniencia Regulamentada (IPR)-regio's van de Azoren, waaronder Biscoitos IPR op het eiland Terceira, Graciosa IPR op het eiland Graciosa en Pico IPR op het eiland Pico.
Alcoholgehalte
19,5%
Bewaren en serveren
Bewaar een Madeira wijn altijd rechtop staand.
De zuren van Madeira zijn zo sterk, dat zij de kurk aantasten als de fles liggend liggend bewaard wordt
Serveren : 18°C
Madeira is een wijn die meerdere jaren in een oxidatieve omgeving rijpte, en komt daarna bij de botteling in een reductieve omgeving. Het is dan ook nuttig de flessen enkele uren op voorhand te openen. De flessen kunnen daarna nog bijna onbeperkt bewaard blijven, daar de lucht geen invloed meer heeft op madeirawijnen. Het is zelfs zo dat de wijn na maanden – als er nog rest – beter smaakt dan bij het openen van de fles.
Critics & Awards
97/100 - Tim Atkin Tasted: Oct 2012
91/100 - CellarTracker (32 notes)
90/100 - Wine & Spirits Magazine
17,5/20 - Jancis Robinson
Bottled 2009 and made in a vintage that was particularly good for Terrantez.Dark jewelly brown. Spicy, feral sort of nose with real depth and reward. Coconut and richness and really quite dry on the end. A curiosity. Interesting but a bit challenging. Some astringency – the inherent dryness of Terrantez presumably. Very firm. Very slow maturing." Jancis Robinson
Producent:
D'Oliveira
Regio: Madeira
Beoordelingen
Er zijn geen beoordelingen gevonden.