Heldere, gouden kleur met groenachtige nuances. Een aroma van gedroogde vruchten, waaronder rozijnen, hazelnoten en walnoten, wat hout. Middelmatige droge, complexe smaak van bittere amandel, noten, kruiden, groene peper en wat hout. Tannines en zuurgraad zijn in haarscherpe balans. Lange afdronk.
De wijngaarden op Madeira liggen tussen 300 en 500 meter boven de zeespiegel en staan op smalle, trappige terrassen uitgehouwen in de rode of grijze basaltrotsen. Het oude bedrijf Henriques & Henriques was ooit eigendom van de Portugese koninklijke familie en is nu eigendom van John Cossart. De vader van de ambitieuze Brit was 53 jaar beheerder en keldermeester van het bedrijf en vervolgens, na de dood van de laatste Henriques, die in 1978 stierf zonder opvolger, meerderheidsaandeelhouder. Met 15 hectare in handen van Henriques & Henriques, is het de grootste druivenproducent van het eiland.
Food-pairing
Kazen zoals blauwe kazen, Stilton, Gruyere, manchego, & Emmenthal. Gedroogde vruchten.
Crème Brulee, caramel desserts op basis van appels, abrikozen, pecannoten, kersen, amandelen, hazelnoten, gedroogde vijgen & vanille-ijs desserten.
De uitstekende metgezel bij een pijp, sigaar of aromatische tabak.
Druiven: Terrantez 100%
is een lastig te verbouwen wit medium zoet druivenras. Het kan niet zo goed tegen vocht en daarom zijn de hellingen aan de oostkust het beste geschikt. Het ras is zeldzaam geworden, nauwelijks 5ha en 500 kilo. Typerend voor terrantez is een zekere bitterheid en een afdronk die doet denken aan gebrande koffie en as.
Alcoholgehalte
19%
pH: 3,4
Bewaren en Serveren
Als aperitief serveren bij 10°C als dessertwijn bij 16°C
Bewaar een Madeira wijn altijd rechtop staand. De zuren van Madeira zijn zo sterk, dat zij de kurk aantasten als de fles liggend liggend bewaard wordt
Madeira is een wijn die meerdere jaren in een oxidatieve omgeving rijpte, en komt daarna bij de botteling in een reductieve omgeving. Het is dan ook nuttig de flessen enkele uren op voorhand te openen. De flessen kunnen daarna nog bijna onbeperkt bewaard blijven, daar de lucht geen invloed meer heeft op madeirawijnen. Het is zelfs zo dat de wijn na maanden – als er nog rest – beter smaakt dan bij het openen van de fles.
Critics & Awards
95/100 - Decanter World Wine Awards
Tasted: 1-Jan-2017
Gold
- Decanter World Wine Awards, 2017
18/20 - Revista de Vinhos
Tasted: 1-Jun-2016
Bronze
- International Wine Challenge, 2016
Gold
- Decanter World Wine Awards, 2016
Silver
- International Wine Challenge, 2015
Silver - Decanter World Wine Awards, 2014
91/100 - CellarTracker