In de mond vol en sappig, zwarte bes, leer, tabak, kruidigheid, grove rijpe tannines, volle afdronk met een typisch Portugees karakter, ook wat zwart fruit, mokka en vanille, zeer goed bewaarpotentieel.
De Colares is een piepkleine DOC aan de winderige rotsen ten westen van Lissabon. Het is een van de weinige gebieden die ontsnapt is aan de druivenluis die rond 1864 alle wijngaarden in Europa heeft vernietigd. In dit gebied wordt door mannen met grote strooien hoeden gaten gegraven in het duinzand van 3-5 meter diep om de druivenstokken aan te planten in de klei grond. Door deze diepe ligging kon de druifluis zich niet nestelen op de wortel. Als gevolg van de zeer arme grond gaat de wortel extreem diep, tot wel 100 meter en meer. Hierdoor doorboort de stok zeer veel verschillende bodemsamenstellingen. Dit leidt tot minerale en zilte wijnen, die goed kunnen rijpen.Zowel de witte als de rode wijnen kunnen vele 10-tallen jaren ouderen
Food pairing
De perfecte wijn bij BBQ, gegrild en geroosterd wit en rood vlees (rund, varken, kip) , gerechten met paddenstoelen
Druiven: van de druivenrassen Periquita, kleine parkiet, synoniem voor Castelao, geeft donkerrode wijnen met in de smaak frambozen en heeft baat bij oudering, Tinta Miuda, kleine zwarte, synoniem Graciano, is wijndruif met een kleine opbrengst, heeft een geparfumeerde smaak en kan goed ouderen en is in Spanje mede smaakmaker in de Rioja.
Rijping van de wijnen van Colares geschiedt in toneis, eikenhouten vaten gedurende tenminste 21 maanden
Alcoholgehalte
13,5%vol
Bewaren en serveren
Bewaren in een koele plaats (rond de 12ºC)
Klaar om nu te drinken.
Serveren bij 16-18°C
Critics & Awards