1975 Cossart Gordon Terrantez Vintage Madeira demi-sec
Robe bronze claire et brillante aux nuances dorées. Au nez, il est très caractéristique, avec des notes de bois exotiques, de fruits secs grillés, de nougat et d'épices. En bouche, il est doux et concentré, mais à la fois frais, laissant une finale longue et chaleureuse aux notes de mélasse de canne à sucre et d'épices.
Accords mets et vins
Pain aux noix avec fromage Manchego et jambon espagnol, comme le jambon Serrano. Canard rôti avec sauce au chocolat noir.
Cépages: Terrantez
Le Terrantez, cépage dominant à Madère, représente entre 80 et 85 % de la production viticole de l'île. Cultivé au sud de l'île, entre Funchal et Câmara de Lobos, et au nord, à São Vicente, ce Frasqueira, riche, est issu d'une seule vendange. Ce vin a été élevé en fûts selon la méthode traditionnelle dite « Canteiro ». Au cours de son élevage, le vin est régulièrement évalué afin d'atteindre la maturité nécessaire à sa mise en bouteille.
teneur en alcool
20%
Conservation et servir
Conserver un vin de Madère toujours debout.
Servir à: 18 ° C. Boire à partir de 2014 jusqu'en 2024
Ils se conservent très longtemps et ne perdent pas leurs qualités, même une fois la bouteille ouverte.
Critics & Awards
91/100 -The Wine Advocate Robert Parker
Bottled in 2020, Cossart Gordon's 1975 Terrantez opens in the glass with complex tertiary aromas of spices, beeswax furniture polish, dried fruits, Cognac, toasted pecans and brown sugar. Medium to full-bodied, deep and nicely layered, it's dry and elegantly austere, its structural bones poking through its mid-palate flesh.
18,5/20 - Jancis Robinson
Most of Madeira's rare Terrantez vineyards are found in Calheta, Câmara de Lobos and Funchal, on the south side of the island. TA 9.44 g/l, VA 1.14 g/l, pH 3.4, RS 95 g/l. Bottled 2020, the equivalent of just over 1,000 75-cl bottles.
Copper brown. Smells savoury-dark-sweet, like spiced nuts in treacle. The aroma is horizontal, a board, freshly planed wood, sandalwood. Then I put it in my mouth and my spine went curlicue. Waves of goosebumps. Voltage in silk in sherbet in ice in white-hot embers in anger in wild-wild-wild joy. Something almost bacon-like. Lime pickle. Saline, caper, ginger root, turmeric root. Dried apricots, chewy in its texture, sherbets in its acidity, so cracklingly alive that my skin felt like it was hovering millimetres above my body. Fireworks in the mouth. A exploding green line, the extreme essence of lime pulling a central cord from start to finish. Burnt sugar. Aloe. Laurel. Words, for wines like this, are like taking photographs of sunrises. Why we bother is a testament to our longing to share something beautiful, to give. But, like photographs of sunrise, words fail, for wines like this
20/20 - Decanter, Richard Mayson - Copper brown colour, with a golden nuance and greenish reflections. On the nose it´s very complex and characteristic, reveals a concentrated bouquet with spices like black pepper, exotic woods, smoked notes of nutshell and resin and dry fruits infused in rum. On the palate leaves a soft and sweet first impression then explodes leaving a long and fresh aftertaste full of spices notes. It leaves our mouth with a spicy and salivating sensation, wishing for a next taste
Producteur: Cossart Gordon
Région: Madère
