Een prachtige donkerpaarse rand en een grote kleurdiepte kenmerken het uiterlijk van de wijn. Het aroma is fijn en ingetogen met slechts een vleugje primair donker fruit en wat kruiden. Het ware potentieel en de stijl van deze wijn komen echt samen in de mond met een prachtige integratie van donker fruit met een korrelige tanninestructuur, een combinatie van volume met een verbazingwekkende balans en elegantie en een indrukwekkende afdronk.
De vintage port is, bij vrijwel alle porthuizen, de kers op de taart
De magie van vintage port is verschillend in elke fase: als een jonge wijn staat hij geheel in het teken van het volle jeugdige fruit. Dan, na 20 jaar of meer, integreren alle elementen van de wijn in een perfecte harmonie en uiteindelijk, na vele tientallen jaren domineert de 'geest' van de wijn. Vintage port is geweldig in alle drie de fasen. Een absolute belevenis, zeker voor de geduldige onder ons. Gelukkig is deze wijn ook voor de ongeduldige onder ons jong al heel lekker, maar zeker dan wel even karaferen om de wijn zuurstof te geven
Food pairing
Ideaal na de maaltijd. Perfect met Queijo da Serra, Stilton, Roquefort, Gorgonzola en andere
blauwe kazen. Ook verrukkelijk bij alle op ei gebaseerde desserts
Al het fruit voor de Vintage Port van 2019 werd met de voeten getreden in ronde granieten lagares met 100% behoud van de steeltjes. De wijnen hebben gerijpt in tonéis (grote vaten) in de Douro tijdens de winter, en vervolgens verplaatst naar de kelders in Vila Nova de Gaia in het voorjaar van 2020.
Na drie opeenvolgende kleine jaren zag 2019 een terugkeer naar meer evenwichtige opbrengsten in de wijngaard. De gemiddelde regenval was laag in de wintermaanden, maar het hele jaar door hadden de Douro en, in het geval van Niepoort, de subregio Cima Corgo, het geluk vanwege twee compenserende factoren: ten eerste waren de zomermaanden ongebruikelijk koel en ten tweede was de tijdige regenval op 26/27 augustus van onschatbare waarde, waardoor de rijping van het fruit tot een goed einde kwam. In Vale de Mendiz begon de oogst op 2 september onder prima omstandigheden en werden de laatste druiven ontvangen in de eerste week van oktober. Alle jaren worden herinnerd om verschillende en unieke redenen, en 2019 zal zeker de geschiedenis ingaan als een jaar met verbazingwekkende natuurlijke, zuurgedreven, uitgebalanceerde most en zeer koel weer, dat doet denken aan het elegante jaar 2008 - de perfecte omstandigheden waarin de Niepoort-stijl gedijt !
Bewaren en serveren
Horizontaal bewaren, op een constante temperatuur weg van intense direct licht. Gezien deze wijn nog rijpt op de fles kan er met de tijd sediment gevormd worden, waardoor men de wijn moet decanteren voor het consumeren. 2 uur voor het decanteren openen. Na het decanteren zal de wijn snel zijn hoogtepunt bereiken en wordt deze best geconsumeerd in de loop van de dag.
Drinken tussen 16º C - 18º C