1989 Blandy Sercial Vintage Madeira dry
Amberkleur met groene reflecties, kristallijn en helder. Op de neus vinden we een heel uitbundig karakteristiek boeket, met tonen van exotisch hout, geroosterd snoepgoed met gekonfijt fruit, kruiden en gerookte tonen. Zoet, zacht en compact, goede concentratie met uitstekende frisheid, lange kruidige afdronk en honing. Vanwege de hoge zuurgraad is dit de beste aperitiefwijn.
Food-pairing
licht gekoeld als aperitief met olijven en amandelen of bij sushi, oesters, inktviscarpaccio met tomaten-koriandervinaigrette, zalmtartaar, proscuitto met ham, krab & verse tonijn (sashimi).
Druiven: Sercial
Sercial is traditioneel het witte ras dat voor de droogste Madeirastijl wordt gebruikt. Een sercial is dus altijd droog! Dat betekent dat er pas helemaal aan het einde van de vergisting, als bijna alle suikers zijn vergist, alcohol wordt toegevoegd. Het laatrijpende ras wordt ook wel ‘Esgana Cão’ (hondenwurger) genoemd vanwege zijn extreem hoge zuurgraad in zijn jeugd. Vanwege die bijna ondrinkbare zuurgraad, rijpt sercial meestal vrij lang. Sercial komt van de hoogstgelegen wijngaarden in het zuiden, op zo’n 600-800m of in het koelere Noorden.
Sercial doet aan Riesling denken.
Alcoholgehalte
21%
pH: 3,48
Bewaren en serveren
Bewaar een Madeira wijn altijd rechtop staand.
De zuren van Madeira zijn zo sterk, dat zij de kurk aantasten als de fles liggend liggend bewaard wordt
Serveren : 14 - 16°C
Madeira is een wijn die meerdere jaren in een oxidatieve omgeving rijpte, en komt daarna bij de botteling in een reductieve omgeving. Het is dan ook nuttig de flessen enkele uren op voorhand te openen. De flessen kunnen daarna nog bijna onbeperkt bewaard blijven, daar de lucht geen invloed meer heeft op madeirawijnen. Het is zelfs zo dat de wijn na maanden – als er nog rest – beter smaakt dan bij het openen van de fles.

Critics & Awards
19/20 - Jancis Robinson Tasted: Tamlyn Currin, JancisRobinson.com, August 2024
Starting to turn rose mahogany in colour, this bone-dry-tasting wine is a slam-and-judder of storm. It's ginger root and rain-soaked peat and storm-slashed rocks and salt on bleeding lips. It's rust and tamarind and the roar of a restless black sea crashing, curling, foaming around jagged rocks. When you taste this wine, you taste it in your chest, in your breath, in your lungs. It's exact. Uncompromising. Like a Sylvia Plath poem in a glass.
Producent: Blandy
Regio: Madeira