1993 H.M. Borges Sercial Vintage Madeira - dry
Deze wijn heeft een licht amberkleurige kleur en een complex aroma, gekenmerkt door tonen van jodium, vernis, sinaasappelschil en noten. In de mond komen vooral noten en bijenwas naar voren. Hij heeft 29 jaar gerijpt in Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten volgens het traditionele canteiro-proces, tot de botteling in 2022.
Food-pairing
licht gekoeld als aperitief met olijven en amandelen of bij sushi, oesters, inktviscarpaccio met tomaten-koriandervinaigrette, zalmtartaar, proscuitto met ham, krab & verse tonijn (sashimi).
Druiven: Sercial 100%
29 jaar gerijpt in Amerikaanse en Franse eikenhouten vaten. Druiven afkomstig van kleine percelen "wijngaarden op het terrein" van twee producenten in Jardim da Serra.
Sercial is traditioneel het witte ras dat voor de droogste Madeirastijl wordt gebruikt. Een sercial is dus altijd droog! Dat betekent dat er pas helemaal aan het einde van de vergisting, als bijna alle suikers zijn vergist, alcohol wordt toegevoegd. Het laatrijpende ras wordt ook wel ‘Esgana Cão’ (hondenwurger) genoemd vanwege zijn extreem hoge zuurgraad in zijn jeugd. Vanwege die bijna ondrinkbare zuurgraad, rijpt sercial meestal vrij lang. Sercial komt van de hoogstgelegen wijngaarden in het zuiden, op zo’n 600-800m of in het koelere Noorden.
Alcoholgehalte
20%
pH: 3,06
Bewaren en serveren
Bewaar een Madeira wijn altijd rechtop staand.
De zuren van Madeira zijn zo sterk, dat zij de kurk aantasten als de fles liggend liggend bewaard wordt
Serveren : 18°C
Madeira is een wijn die meerdere jaren in een oxidatieve omgeving rijpte, en komt daarna bij de botteling in een reductieve omgeving. Het is dan ook nuttig de flessen enkele uren op voorhand te openen. De flessen kunnen daarna nog bijna onbeperkt bewaard blijven, daar de lucht geen invloed meer heeft op madeirawijnen. Het is zelfs zo dat de wijn na maanden – als er nog rest – beter smaakt dan bij het openen van de fles.

Critics & Awards
Producent: H.M. Borges
Regio: Madeira