Intense paarse robijn kern met levendige magenta rand. Een typische Quinta da Roêda Vintage Port-neus, bestaande uit een rijke, volle donkere bessen-compote, doordrenkt met exotische tonen van rijp tropisch fruit en de subtiele scherpte van wilde kruiden. Warme tonen van zoethout, pure chocolade en kruiden dragen bij aan het weelderige karakter van de wijn. De smaak is zacht, rond en vol met een rijke jamachtige smaak. De zijdezachte textuur van de wijn verbergt de stevige, goed samengestelde tannines die op de afdronk naar voren komen en zorgen voor een aantrekkelijke stevigheid en grip. Kenmerkend voor de Vintage ports van 2015, is dat de wijnen onmiddellijk aantrekkelijk zijn, al zal deze ook nog de komende drie decennia aan elegantie en verfijning blijven winnen.
Food-Pairing
Deze port is heerlijk bij foie gras, bepaalde kaassoorten (Gorgonzola, Roquefort), als aperitief of als dessertwijn
Druiven: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Amarela, Alicante Bouschet, Sousão
Het wijnbouwjaar in de Douro-vallei begon met een heel natte lente. In april en mei viel 249 mm regen op het landgoed van Croft in Quinta da Roêda in de Douro-vallei, bijna drie keer het gemiddelde van het afgelopen decennium. Deze regenval was welkom na de zeer droge omstandigheden in 2015 en hielp bij het herstel van de grondwaterreserves in Roêda en in de Douro-vallei. Als gevolg van de koele, natte lenteomstandigheden, begon het rijpingsseizoen laat. De eerste kleur van de druiven werd rond 11 juli waargenomen en viel samen met het begin van zeer heet, droog weer dat tot medio september aanhield.
Tijdens het rijpingsseizoen registreerde het weerstation op Quinta da Roêda 13 dagen met temperaturen boven 40 °C. Ondanks de hitte, en mede dankzij de overvloedige grondwaterreserves en de late cyclus, was de rijping langzaam en gelijkmatig. Eind augustus waren de meeste druiven nog lang niet rijp. Half september heeft een vloedgolf geholpen het rijpingsproces te versnellen en te voltooien. In de tweede helft van september en tot ver in oktober bleef het weer goed, wat ideale oogstomstandigheden opleverde. Lage nachttemperaturen hielpen de fermentatietijden te verlengen en maken een geleidelijke en zachte extractie mogelijk, een factor die bijdroeg aan de elegantie en finesse van de 2016 wijnen en de kwaliteit van de tannines. Het plukken bij Croft's Quinta da Roêda begon op 17 september
Alcoholgehalte
19,5 %vol
Conserveren en serveren
Kan reeds nu gedronken worden. Serveren 16-18°C. Moet 6 tot 24u op voorhand gedecanteerd worden.
Vintage portwijn kan minder lang openstaan dan een reguliere port, wat betekent dat hij sneller oxideert. Na opening maximum 2 dagen houdbaar
Critics & Awards
92/100 - Derek Smedley MW, DerekSmedleyMW.co.uk, May 2017
92/100 - Wine Spectator
Tasted: Dec 2017
95/100 - Wine Enthusiast
Tasted: Jan 2017
16,5/20 - Farr Vintners, Farr Tasting, May 2017
A deep ruby colour, bright red berry fruit and cherry blossom leaps from the glass in a high-toned, perfume-scented nose. The palate is silky smooth, fresh and polished with juicy fresh fruits to the fore. This is a bright and fresh style with oodles of cherry blossom and a sweet brambly fruit edge. Long and lightly spicy on the finish, this is a wonderfully approachable wine even at this very young stage, and won’t need the decades of cellaring that is often required of wines in this style.
De Vintage jaren
De vroege oogst in 2017 volgde op een groeiseizoen van droogte en hoge temperaturen, waarbij de resulterende wijnen zeer geconcentreerd waren met een goede structuur. 2016 was een lastig jaar voor de telers, maar uiteindelijk zijn ze beloond met superwijnen met elegantie en frisheid, goed genoeg om sommige telers tweemaal te laten nadenken over een algemene vintage verklaring in 2015, waarvan de wijnen er op zichzelf heel goed uitzien. In 2013 zijn de single-vintage-quintas fris en met een levendig fruitkarakter. 2012 is een geweldige single quinta-vintage die elegante wijnen met balans en evenwicht produceerde. 2011 heeft fantastische wijnen geproduceerd met frisheid en een geweldige fruitstijl waardoor ze tijdens hun hele evolutie zullen blijven boeien. 2009 daarentegen gaat over vermogen, dichtheid en levensduur. De vintage 2007 was meer elegant, met een grote diepte, lengte en zuiverheid. De zeer hete zomer van 2003 leverde super rijpe, intense wijnen op. De millenniumwijnoogst van 2000 was heerlijk rijk en rijp, benaderbaar in stijl maar de moeite waard om te houden. 1997 werd alom geprezen en terecht geprezen, maar nog steeds een beetje tijd nodig om tot volledige wasdom te komen. Wijnen uit het oogstjaar 1994 blijven achter vanwege hun intensiteit. 1992 is ook voor de lange termijn, momenteel vrij gesloten. De geconcentreerde wijnen van 1991 moeten nog bewaard worden, hoewel de portwijnen van de kleiner wijnhuizen nog maar net beginnen te voorschijn te komen. De wijnen van de overvloedige oogst uit 1985 hebben een geweldig evenwicht tussen kracht en zoetheid en kunnen vanaf 2017 gedronken worden. De aantrekkelijke stijl uit de jaren 1983 maakt ze perfect voor nu (2018) te drinken. De wijnen van de jaren 1980 vintage zijn ook veel te weinig gewaardeerd en zeer puur. De jaren 1977, ongetwijfeld één van de grote jaargangen, zijn goed gerijpt en staan stevig in het glas, terwijl de initieel gestructureerde wijnen van 1970 het wachten hebben bewezen en nu op hun hoogtepunt zijn. Gelukkig zijn zij die 1966, 1963, 1960 en 1955 nog liggen hebben!