Quinta do Noval creëerde in 1958 de eerste LBV (Late Bottled Vintage). Een ongefilterde Late Bottled Vintage, alleen gemaakt met druiven uit de wijngaarden van Noval, deze LBV is een uitstekende hommage aan de Noval-stijl. Het wordt gemaakt als een Vintage Port, met alleen edele druivensoorten van de Quinta, met de voeten geplet en ongefilterd. Het belangrijkste verschil is dat het vier jaar, soms vijf jaar veroudert in houten vaten in plaats van de twee jaar die kenmerkend zijn voor Vintage portwijnen. Fijne gestructureerde tannines, grote frisheid en zuiverheid van fruit; reeds heerlijk om vandaag te drinken, maar zal mooi oud worden in de fles. Dit is Noval's "Baby Vintage"
De complexe structuur maakt een aanzienlijke veroudering mogelijk, maar van de weelderige rijpe vruchten van de wijn en de donkere, bittere chocoladesmaken kan onmiddellijk worden genoten.
Food-Pairing
Heerlijk bij chocolade desserts, vooral als er donkere en bittere chocolade wordt gebruikt, foie gras, subliem bij kazen zoals Cheddar, Gouda, Brie of blauwe kazen zoals Bleu de Bresse
, Blue Stilton, Roquefort & Portugese kazen. Pittige gerechten met rood vlees of wild, ook lams- en kalfsvlees. Echter, de combinatie die alles overtreft is een LBV en pepersteak !
Druiven: 40% Touriga Nacional, 30% Touriga Franca, 20% Tinta Roriz, 10% Tinto Cão
Fermentatie in roestvrijstalen tanks, gevolgd door 5 jaar veroudering op grote eiken vaten
Alcoholgehalte
19,5% vol
Conserveren en serveren
Blijft tot enkele maanden (4 tot 6 maanden) na opening goed drinkbaar, mits je de fles steeds afsluit met de originele stopkurk en hem bewaart bij een constante temperatuur van zo'n 12 graden. Serveren op een temperatuur van 12-14°C
Critics & Awards