Alentejo - Herdade Aldeia de Cima

Herdade Aldeia de Cima werd opgericht in 1758, maar de culturele en traditionele wortels dateren uit veel vroegere tijden. De Herdade Aldeia de Cima weerspiegelt de stemmen van Feniciërs, Visigoten, Romeinen en vooral de Arabieren, die in de 8e eeuw arriveerden en de regio 500 jaar lang domineerden, en nog steeds de cultuur van de Alentejo beïnvloeden. Sommige geleerden beschrijven de Alentejo als iemand met de geest van een Romein in het lichaam van een Arabier. 
 
Als koppel creëren Luisa Amorim en Francisco Rêgo wijnen die de geschiedenis van de plaats behouden. Op de markt gebracht twee jaar na de druivenoogst, de productie is klein en het doel is om ongeveer 100.000 flessen te halen. De klassieke en elegante wijnen van Herdade Aldeia de Cima behouden het onderscheidende karakter van het landgoed en zijn enorm complex, afkomstig van heterogene bodems en inheemse Portugese druivensoorten.
 
Ditzelfde respect voor de cultuur van het plaatselijke dorp komt tot uiting in het merkimago ontwikkeld door de ontwerper Eduardo Aires. Tijdens hun eerste ontmoeting, terwijl Luisa aan het woord was, schetste Eduardo een paar regels op een vel wit papier die overeenkwamen met de façade van een witgekalkt huis, in het kleine, vervallen dorp, en volgde de omtrek van de deur die ons uitnodigt om het leven te ervaren in de Aldeia de Cima. Ze concentreerden zich op het essentiële: de betekenis van het gebied dat sinds 1758 een historische erfenis heeft die wordt gekenmerkt door vijf eeuwen Arabische cultuur. De kleuren die ze op hun beurt kozen - gevonden op het hele landgoed en in verschillende details in het interieur - waren het groene blad van de kurkeik en het terracottarood van de kleigrond, aangevuld met het effect van de witgekalkte muren op het papier van elk wijnetiket.
Het land van de Serra do Mendro is rotsachtig, met een ruige morfologie en een ongewoon landschap, met enorme ontsluitingen van leisteen, op een plaats waar de dagelijkse temperaturen tot wel 20 °C kunnen variëren zoals Rutherford of To Kalon, in de Napa Valley, Californië.
 
Weergave
Eenvoudig
Gedetailleerd
Alleen foto's
Lijst
Lijst zonder foto's
Sorteren
Naam
Datum
Prijs Oplopend
Prijs Aflopend
De druivensoorten en diversiteit van de 32 microterroirs 
We beginnen in de hoogste zone van de Serra do Mendro, met uitzicht over een uitgestrekte horizon, waar we met verbazing de uitgestrekte Alentejo kunnen aanschouwen, inclusief olijf- en wijngaarden, moestuinen, velden en de kleine steden en dorpen van Vidigueira en Beja. Daarna passeren we het plateau van de Aldeia de Cima, gelegen tussen 289 en 300 meter boven zeeniveau, waar we de diversiteit van de bodems met drie wijngaarden willen verkennen: de Vinha da Família, Vinha de Sant'Anna en Vinha d´Aldeya.
Om de typische regionale kenmerken van deze warme regio, die al meer dan 2000 jaar wijn produceert, te behouden, hebben we inheemse druivensoorten geselecteerd die perfect zijn aangepast aan de regio, met 65% rode en 35% witte druivensoorten, met een toewijding aan de wijnbouw in een geïntegreerde productiemethode die later zal worden omgezet in biologische productie. Het is dankzij deze veelheid aan natuurlijke factoren, in een unieke context van 32 micro-terroirs, dat het profiel van de wijnen van Herdade Aldeia de Cima werd gezocht om de Alentejo in een enkele fles te proeven.
 
De diversiteit van de vier wijngaarden 
Met een unieke biodiversiteit, bestaan de hooglanden van de Serra do Mendro uit een unieke uitgestrektheid van leisteen uit het Iberisch Massief.
Een team van geologen heeft het geologische erfgoed van de Herdade Aldeia de Cima bestudeerd om de beste terroirs te kiezen om 20 hectare wijngaarden te planten in de Serra do Mendro, die de Alto Alentejo scheidt van de Baixo Alentejo en het hoogste punt in de Herdade Aldeia de Cima, 424 meter boven zeeniveau.
We identificeerden vier zones in de hoogste delen van de bergen en het plateau in de Serra do Mendro om een natuurlijk fris microklimaat te verkrijgen, in een steeds warmer wordend mediterraan klimaat. We plantten 20 hectare volgens de curven van het landniveau en verdeelden ze in 22 percelen, de meeste met minder dan 1,5 ha wijnstokken per perceel.
  
Op het plateau zijn de wijngaarden Vinha d'Aldeya en Vinha de Sant'Anna aangelegd
De bodem op het plateau van de Serra do Mendro, naast de wijnmakerij in Aldeia de Cima, bestaat voornamelijk uit leisteengrijs met nuances van groene leisteen, wat uniek is op het Iberisch schiereiland. De bodem bevat ook graniet, gabbros en kwartsiet die de structuur, het parfum en de body van de hier ontstane wijnen zullen beïnvloeden. De hellingen op het zuiden en zuidwesten zijn uitstekende locaties voor de productie van klassieke wijnen, rijke, intense, geconcentreerde wijnen met een grote blootstelling aan de zon. De op het noorden gerichte hellingen zullen naar verwachting wijnen produceren met een grotere minerale intensiteit, versheid en vers fruit, typisch voor wijnen die in schaduwrijke gebieden worden verbouwd
  
De wijngaard, Vinha de Família, is een reproductie van oude landbouwtechnieken, gelegen op een perceel grond van ongeveer 0,1 hectare naast de wijnmakerij
Geplant in een vierkant van 1 m en met behulp van een archaïsch trainingssysteem, gebaseerd op training van bekers, worden de wijnstokken - die geen draadrooster hebben en een "kruipend" uiterlijk vertonen - omgeven door hetzelfde microklimaat. Het plantaardige systeem van de wijnstokken beschermt de druiven tegen de intense zomerhitte. De polychromatische plots, elk met hun specifieke eigenschappen, zorgen voor een evenwichtige en veerkrachtige plantaardige puzzel die ziekten en plagen tegengaat. Ze kunnen worden bewerkt met behulp van dierentractie en minimale bemesting, op basis van eenjarige aanplant van peulvruchten, snoeien, wieden en kloven. Het is een mediterrane, gehumaniseerde wijngaard - uitbundig en vol karakter.  

free-delivery 
checkboxBestellen mogelijk per fles
checkboxScherpe prijzen
checkboxVeilig betalen
checkboxLage verzendkosten 
checkboxGRATIS levering in België vanaf €250 of straal van 10 km rond Tremelo

 
 
Relatiegeschenken :

Relatiegeschenk Wijn 

Agenda:
  
Meest Verkocht 
Bestsellers Wine 
De Prijslijst: 
Prijs Prix Price PorteVinho 
  
qr-code-prtevinho
Volg ons op Facebook, en blijf op de hoogte van alle acties en activiteiten 

 
Betaalmogelijkheden: