Barbeito Madeira Familias 50 years
Intens en fris bouquet met tonen van gepolijst hout, scherpe aromatische kruiden, lichte balsamico, gezouten karamel, pruimen en walnoten. Zeer elegant in de mond, verfijnde smaken met een fantastische zuurgraad. Finesse in een frisse citrusachtige, lange afdronk.
William Shakespeare verwees naar de Madeirawijn in zijn toneelstuk "Henry IV", toen een van de onsterfelijke personages, Falstaff, ervan werd beschuldigd zijn ziel te hebben geruild voor een kippenpoot en een glas Madeira. Bovendien werd eind 15e eeuw een van de slachtoffers van de Rozenoorlog, de hertog van Clarence, ter dood veroordeeld en kreeg hij het recht om de stijl van executie te kiezen. Hij koos ervoor om te worden verdronken in een vat Malmseywijn van Madeira. De hertog werd door de bevolking van Madeira niet vergeten vanwege zijn toewijding aan de wijn. Zijn naam, samen met die van de hertog van Cumberland en de hertog van Sussex, wordt gegeven aan de soorten betaalbare Madeirawijnen die een lichte, drie jaar oude blend van Tinta Negra druiven.
Food-pairing
Het is een uitstekende aanvulling op fruitgebak en als digestief, of bij de betere rookwaren.
Druiven: Sercial 44%, Verdelho 44%, Malvasia 12%
De afgelopen jaren had Barbeito-wijnmaker Ricardo Diogo het voorrecht om aan een aantal bijzondere projecten te werken met de families Favila Vieira (Ribeiro Real) en Manuel Eugénio Fernandes (Seixal), waarmee hij de lange vriendschappen van zijn grootvader en moeder voortzette. Hij voegde drie verschillende wijnen toe om deze blend te maken: Sercial, Verdelho en Malvasia - elk minstens 50 jaar oud. Elk van hen is het symbool van de inspanningen van deze families om Madeirawijnen en hun lange geschiedenis te behouden. Deze blend resulteert in een wijn met een buitengewone en onvergetelijke zuurgraad. Na meer dan 50 jaar rijping in eikenhouten vaten werden in november 2021 618 individueel genummerde exemplaren gebotteld.
Alcoholgehalte
19,32%
Bewaren en serveren
Bewaar een Madeira wijn altijd rechtop staand.
De zuren van Madeira zijn zo sterk, dat zij de kurk aantasten als de fles liggend liggend bewaard wordt
Serveren : 16°C
Madeira is een wijn die meerdere jaren in een oxidatieve omgeving rijpte, en komt daarna bij de botteling in een reductieve omgeving. Het is dan ook nuttig de flessen enkele uren op voorhand te openen. De flessen kunnen daarna nog bijna onbeperkt bewaard blijven, daar de lucht geen invloed meer heeft op madeirawijnen. Het is zelfs zo dat de wijn na maanden – als er nog rest – beter smaakt dan bij het openen van de fles.

Critics & Awards
20/20 - Jancis Robinson - Tasted: Mar 2022
Producent: Barbeito
Regio: Madeira