Een droge madeirawijn, helder-lichtgeel van kleur. Een intens en elegant aroma van gedroogde vruchten met ook iets van geroosterd in het aroma. Een prachtige zuurgraad, evenwichtig en een jonge wijn, en dus daarom makkelijk te drinken. Walnoot nuances in de afdronk.
Food-pairing
De fijne en elegante fruitkwaliteit van deze droge madeirawijn maken het geschikt voor het serveren als aperitief, licht gekoeld, met olijven, geroosterde amandelen, gerookte zalm, sushi, kaviaar, oesters, tonijn, lichte soepen, salades, ham, droge vruchten zoals amandelen en walnoten.
Druiven: Tinta Negra Mole
Oorspronkelijk werd Madeira van vier druivensoorten gemaakt, waardoor vier Madeira soorten geproduceerd werden. De naam verwees naar de druivensoort die gebruikt werd. Sercial was een droge Madeira, Verdelho was een halfdroge, Bual was een half-zoete en de Malmsey was een zoete Madeira. Tegenwoordig worden de verschillende soorten Madeira gemaakt van één wijnsoort: de Tinta Negra die met kleine hoeveelheden van de traditionele druiven op smaak wordt gebracht. Nog steeds worden de vier verschillende typen Madeira gemaakt. Het onderscheid wordt nu niet meer naar druivensoort gemaakt maar naar de smaak: dry, medium dry, medium sweet en sweet
Alcoholgehalte
19%
pH: 3,46
Bewaren en serveren
Bewaar een Madeira wijn altijd rechtop staand.
De zuren van Madeira zijn zo sterk, dat zij de kurk aantasten als de fles liggend liggend bewaard wordt
Serveren op 10°C
als aperitief of op 16°C als dessertwijn.
Madeira is een wijn die meerdere jaren in een oxidatieve omgeving rijpte, en komt daarna bij de botteling in een reductieve omgeving. Het is dan ook nuttig de flessen enkele uren op voorhand te openen. De flessen kunnen daarna nog bijna onbeperkt bewaard blijven, daar de lucht geen invloed meer heeft op madeirawijnen. Het is zelfs zo dat de wijn na maanden – als er nog rest – beter smaakt dan bij het openen van de fles.
Critics & Awards