Cossart Gordon's Vntage Verdelho 1975 is een madeirawijn gemaakt van één enkele oogst. Deze wijn werd 29 jaar gerijpt in Amerikaans eiken vaten volgens het traditionele 'Canteiro'-systeem, waarbij de vaten geleidelijk werden overgebracht van de bovenste verdiepingen van de lodge, waar het van nature warmer is, naar de middelste verdiepingen en uiteindelijk naar de begane grond waar het koeler is. De wijn werd regelmatig geproefd en toen hij de gewenste rijpheidsgraad bereikte, werd hij gebotteld. Slechts 2.667 flessen van deze wijn werden vrijgegeven.
Intens en complex karakteristiek boeket van gedroogde vruchten, hout en sinaasappelschil. Middelmatig droog en fris met een lange en heerlijke afdronk
Food-pairing
Als aperitief, ossenstaartsoep (nee, niet erin maar erbij !), garnalencrèmesoep, aspergecrèmesoep, kreeft met dragonvinaigrette, Caesar salade, gerookte eend met mangochutney, duif met macadamia en steranijs, pekingeend om maar enkele te noemen.
Noten: hazelnoten.
Kaas: kwark, gerijpte kazen, zoete, nootachtige kazen.
Vis: gerookte zalm, garnalencocktail met Granny Smith, mosselen, sardientjes.
Vlees: vrijwel alle vleessoorten: kip, eend, varkensvlees, biefstuk naturel. Klassiek en perfect bij gerookte ham.
Typisch Madeira-gerecht: zwaardvis met banaan en passievrucht. Gebakken ananas.
Druiven: Verdelho
In de rest van Portugal ook bekend als Gouveio. Is het meest aangeplante witte ras. De stijl heeft een licht zoetje en is off-dry / medium dry. Wordt aangeplant op hoogtes van 400-600, vooral in het Noorden en rijpt laat. De druif is het hoofdingrediënt voor Rainwater
Alcoholgehalte
20%
pH: 3,46
Bewaren en serveren
Bewaar een Madeira wijn altijd rechtop staand.
De zuren van Madeira zijn zo sterk, dat zij de kurk aantasten als de fles liggend liggend bewaard wordt
Serveren : 14 - 16°C
Madeira is een wijn die meerdere jaren in een oxidatieve omgeving rijpte, en komt daarna bij de botteling in een reductieve omgeving. Het is dan ook nuttig de flessen enkele uren op voorhand te openen. De flessen kunnen daarna nog bijna onbeperkt bewaard blijven, daar de lucht geen invloed meer heeft op madeirawijnen. Het is zelfs zo dat de wijn na maanden – als er nog rest – beter smaakt dan bij het openen van de fles.
Critics & Awards
92/100 - Roy Hersh, “For the love of Port”, March 2005
Gold - International Wine Challenge, 2012