1981 D'Oliveira Verdelho Vintage Madeira - medium dry
Geeft een fruitige stijl met een mooie balans tussen zuren en zoet en heeft niet die hoge zuurgraad van sercial. In de neus gedroogd fruit, wat notig en honing, soms in de smaak wat koffie en chocolade.
Food-pairing
Als aperitief, ossenstaartsoep (nee, niet erin maar erbij !), garnalencrèmesoep, aspergecrèmesoep, kreeft met dragonvinaigrette, Caesarsalade, gerookte eend met mangochutney, duif met macadamia en steranijs, pekingeend om maar enkele te noemen.
Noten: hazelnoten.
Kaas: kwark, gerijpte kazen, zoete, notenachtige kazen.
Vis: gerookte zalm, garnalencocktail met granny smith, mosselen, sardientjes.
Vlees: vrijwel alle vleessoorten: kip, eend, varkensvlees, biefstuk naturel. Klassiek en perfect bij gerookte ham.
Typisch Madeira-gerecht: zwaardvis met banaan en passievrucht. Gebakken ananas.
Druiven: Verdelho
De druif is traditioneel een van de populairste druivensoorten die op het kleine eiland Madeira zijn geplant sinds de eerste wijnstokken daar in de 15e eeuw werden geplant. De druif werd echter ernstig getroffen door de phylloxera-plaag en het aantal wijnstokken is sindsdien sterk afgenomen. Sinds 1993 moet elke Madeira-wijn die als Verdelho wordt gelabeld, ten minste 85 procent van de druif bevatten, wat voorheen niet vereist was. [2]
De variëteit Madeira-wijn die bekendstaat als Verdelho ligt qua stijl tussen die van Sercial en Bual in, droger dan Bual maar niet zo droog als Sercial. De variëteit staat bekend om zijn hoge zuurgraad als hij rijp is, maar als hij jong wordt gedronken, heeft hij over het algemeen meer fruitsmaak dan de andere Madeiras.
Verdelho is een van de drie traditionele variëteiten die op het eiland Pico op de Azoren worden verbouwd, vanwaar hij naar het vasteland van Europa werd geëxporteerd (met name naar de kelders van tsaar Nicolaas II) voordat de variëteit vrijwel werd uitgeroeid door de phylloxera-plaag. Terugkerend naar hun roots, planten de eilanden van de Azoren de druif opnieuw, die wordt verwerkt tot versterkte wijnen zoals Lajido.
De druif wordt ook verbouwd in de Dourovallei, waar hij soms wordt verward met de Gouveio-druif. Het is ook een klein onderdeel van sommige Vinho do Dão.[1] Portugese Verdelho staat bekend om zijn hogere suikergehalte vergeleken met wat doorgaans wordt bereikt in het warmere klimaat van Madeira.
Verdelho is ook te vinden in Argentinië, met minstens één producent die een variëteit op de markt brengt die simpelweg Verdelho wordt genoemd. In Spanje wordt Verdelho verbouwd onder het synoniem Verdello. (Niet te verwarren met de Italiaanse druif Verdello). De druif is succesvol geweest in de wijngaarden van Australië, met name in de wijnregio South Burnett in Queensland, Hunter Valley, Langhorne Creek, Cowra en de Swan Valley. Australische versies van Verdelho staan bekend om hun intense smaken met hints van limoen en kamperfoelie en de olieachtige textuur die de wijnen kunnen krijgen na enige veroudering.
Als een van de weinige hitteminnende witte druiven is Verdelho goed aangepast aan de uitlopers van de Sierra in Californië. In de jaren 1870 werd de druif op grote schaal verbouwd in wat nu Amador County is. Tegenwoordig wordt Verdelho verbouwd in de districten Amador en Solano, in de buurt van Lodi, en in één wijngaard in Napa Valley. Ongeveer 200 acres in Californië zijn gewijd aan de druif. Californische Verdelho-wijnen staan bekend om hun bloemige en citrusaroma's.
Alcoholgehalte
20%
Bewaren en serveren
Bewaar een Madeira wijn altijd rechtop staand.
De zuren van Madeira zijn zo sterk, dat zij de kurk aantasten als de fles liggend liggend bewaard wordt
Serveren : 18°C
Madeira is een wijn die meerdere jaren in een oxidatieve omgeving rijpte, en komt daarna bij de botteling in een reductieve omgeving. Het is dan ook nuttig de flessen enkele uren op voorhand te openen. De flessen kunnen daarna nog bijna onbeperkt bewaard blijven, daar de lucht geen invloed meer heeft op madeirawijnen. Het is zelfs zo dat de wijn na maanden – als er nog rest – beter smaakt dan bij het openen van de fles.

Critics & Awards
Silver (Best In Class) - International Wine & Spirit Competition, 2010
94/100 - Jamie Goode
Producent: D'Oliveira
Regio: Madeira
Beoordelingen
Er zijn geen beoordelingen gevonden.