Deze Madeira, uitgebracht in 2023, toont complexe hints van gekarameliseerd perzikfruit, fijne cognac en hooi, met een mondvullende zuurgraad, romige textuur en een naadloze lange afdronk.
Food-pairing
Als aperitief, ossenstaartsoep (nee, niet erin maar erbij !), garnalencrèmesoep, aspergecrèmesoep, kreeft met dragonvinaigrette, Caesarsalade, gerookte eend met mangochutney, duif met macadamia en steranijs, pekingeend om maar enkele te noemen.
Noten: hazelnoten.
Kaas: kwark, gerijpte kazen, zoete, notenachtige kazen.
Vis: gerookte zalm, garnalencocktail met granny smith, mosselen, sardientjes.
Vlees: vrijwel alle vleessoorten: kip, eend, varkensvlees, biefstuk naturel. Klassiek en perfect bij gerookte ham.
Typisch Madeira-gerecht: zwaardvis met banaan en passievrucht. Gebakken ananas.
Druiven: Verdelho
In de rest van Portugal ook bekend als Gouveio. Is het meest aangeplante witte ras. De stijl heeft een licht zoetje en is off-dry / medium dry. Wordt aangeplant op hoogtes van 400-600, vooral in het Noorden en rijpt laat. De druif is het hoofdingrediënt voor Rainwater.
Wijnmaker
Blandy - Madeira Wine Association
Alcoholgehalte
20%
Bewaren en Serveren
Bewaar een Madeira wijn altijd rechtop staand.
De zuren van Madeira zijn zo sterk, dat zij de kurk aantasten als de fles liggend liggend bewaard wordt
Serveren als aperitief bij 10°C en 16°C als dessertwijn.
Madeira is een wijn die meerdere jaren in een oxidatieve omgeving rijpte, en komt daarna bij de botteling in een reductieve omgeving. Het is dan ook nuttig de flessen enkele uren op voorhand te openen. De flessen kunnen daarna nog bijna onbeperkt bewaard blijven, daar de lucht geen invloed meer heeft op madeirawijnen. Het is zelfs zo dat de wijn na maanden – als er nog rest – beter smaakt dan bij het openen van de fles.
Critics & Awards
Really exciting wine that people can revisit over all the holiday season; this grabbed my attention. Bright orange. Obviously aged but with some sweetness and so much nutty, aged character. Long and herbs and just so much interest! Fabulous undertow. Jancis Robinson MW. Friday 6th Oct 2023