Webshop » Port » Vintage » Quinta do Vesuvio Vintage 2019 Port

Quinta do Vesuvio Vintage 2019 Port

AHVU0419 Quinta do Vesuvio Vintage 2019 Port

€ 91,00

Levertijd 5-7 werkdagen - Ruime voorraad

Typische aroma's van zwarte bessen en lavendel met sporen van venkel, waarvan de geur vaak wordt gedragen door de bries in de wijngaarden van Vesúvio. In de mond levert de wijn mondvullende smaken van rijp zwart fruit; weelderig en fluwelig, hoewel met een aanzienlijk volume en een stevige structuur. Zeer gepolijste tannines zorgen voor een bevredigend lange, zijdeachtige afdronk.
 
Charles Symington, wijnmaker van de vierde generatie, merkte op: "Bij het beoordelen van de topwijnen van 2019 hadden we het gevoel dat de beste uitdrukking van onze druivenrassen afkomstig was van onze zes belangrijkste quinta's. Deze landgoedwijnen zijn altijd het startpunt van waaruit we het Vintage Port-potentieel van het jaar beoordelen en van daaruit beslissen wat we gaan bottelen. In 2019 leverden de verschillende percelen wijngaarden binnen elk van deze landgoederen kleine volumes wijn op met een fantastische diepte en complexiteit. We zijn van mening dat deze wijnen niet verbeterd hadden kunnen worden door ze te mengen met de topquinta's van onze porthuizen om een 'klassieke' Vintage Port te produceren. In plaats daarvan hebben we besloten om de best presterende componenten in elk van onze landgoederen te mengen en zes Quinta Vintage Ports te bottelen. Deze opwindende en levendige jonge wijnen vertegenwoordigen het absolute hoogtepunt van de oogst van 2019. Ze zijn vandaag prachtig en ik geloof dat ze gedurende vele decennia prachtig zullen verouderen.”
 
Food-Pairing 
Deze port is heerlijk bij foie gras, bepaalde kaassoorten (Gorgonzola, Roquefort), als aperitief of als dessertwijn
 
Druiven: Touriga Nacional 35%, Touriga Franca 33%, Alicante Bouschet 18%, Vinhas Velhas 8% & Tinta Amarela 6%  
Druiven zijn meestal van de op het westen gerichte wijngaard Vale da Teja (30 jaar is de gemiddelde leeftijd van deze aanplant). Na een ongewoon droge winter en lente en de zomer kwam, hadden de wijnstokken water nodig om de rijping te ondersteunen. De vrijwel afwezigheid van regen tussen mei en eind augustus werd echter gecompenseerd door koelere zomerse omstandigheden dan normaal. De temperaturen in juni waren bijvoorbeeld 4°C onder het gemiddelde op Quinta do Vesuvio. Dit bevorderde een gestage fenolische rijping, maar het was duidelijk dat er meer regen nodig was om volledige rijpheid te bereiken. Perfect getimede, door de hemel gestuurde buien op 25 augustus begonnen onmiddellijk de achterblijvende rijpingen te herstellen. De oogst begon op 9 september bij Vesúvio met de eerder rijpende rassen. Op de 21e, knallend op de equinox, hadden we nog wat welkome regen, en deze waterbijvulling was perfect voor de evenwichtige ontwikkeling van de Touriga Franca, evenals voor het finetunen van de Touriga Nacional. Het plukken werd even onderbroken om de wijnstokken te laten hydrateren en werd op de 23e hervat met de Touriga Nacional, die in een ideale staat van rijpheid verkeerde en er bijzonder veelbelovend uitzag met kleine bessen die op een mooie concentratie wijzen. De later rijpende Touriga Franca werd vanaf eind september tot begin oktober geplukt.

Alcoholgehalte
20 %vol

Conserveren en serveren
Kan reeds nu gedronken worden. Serveren 16-18°C. Moet 6 tot 24u op voorhand gedecanteerd worden.
Vintage portwijn kan minder lang openstaan dan een reguliere port, wat betekent dat hij sneller oxideert. Na opening maximum 2 dagen houdbaar
Drink 2029-2066
vin-haute-gamme 
Critics & Awards 
4,6/5 - Vivino (29 ratings)
94/100 - Wine Enthusiast Tasted: Dec 2021
One of the Douro's grandest quintas has produced a powerful, structured wine that shows concentration and density. The aromas and dark fruits speak to the Touriga Nacional in the blend, giving a Port that is destined for long-term aging. Drink from 2030. Roger Voss
96/100 - Wine Spectator Tasted: Dec 2021
This is really vivid, with a beautiful range of cassis, cherry purée, boysenberry coulis and plum reduction notes unfurling across the palate while succulent licorice, warm fruitcake and enticing red and black tea notes sing back up. The long, refined finish has plenty in reserve for the long haul. One of the stars of the vintage. Touriga Nacional, Touriga Franca, Alicante Bouschet and Tinta Amarela. Best from 2040 through 2060. —J.M.
 
De Vintage jaren
De Quinta Vesuvio vintage ports van 2019 zijn het resultaat van een grillig groeiseizoen, met iets meer dan 50% van de gemiddelde winterregenval in de Douro en bijna geen in de zomer. Gelukkig hielpen regenbuien eind augustus de druiven om meer evenwichtige rijpingen te bereiken. Hoofdwijnmaker, Charles Symington, oefende geduld en timede het plukken nauwkeurig over zes weken, waardoor het een van de langste oogsten van de afgelopen jaren was. De beloning was een verzameling perfect rijpe druivenrassen in goede hoeveelheden (gemiddeld 1,27 kg/wijnstok) die levendige en uitbundige wijnen opleverden. Dit in tegenstelling tot de concentratie van de uitzonderlijk kleine jaren in 2017 en 2018.
De Vintage 2018 wordt door wijnmakers treffend omschreven als een "rollercoaster of a wijnjaar". Een droogte gedurende de winter maakte plaats voor uitzonderlijk veel regen en hagel in het voorjaar. Dit werd gevolgd door sporadische hittegolven gedurende de zomer. Gelukkig hadden de lenteregens het grondwaterpeil aangevuld en waren de druiven gezond bij de selectie. In een ongewoon jaar als 2018 zijn de vaardigheden en ervaring van de wijnmakers van cruciaal belang bij het produceren van een goede wijn. Die wijnmakers die zorgvuldig druiven selecteerden, floreerden. Als gevolg hiervan is er geen bepalend kenmerk van de vintage als geheel, zoals zou worden gevonden in een lange hete zomer. In plaats daarvan zijn er enkele zeer interessante portwijnen die meer representatief zijn voor het terroir.
Na een reeks gedeclareerde jaargangen 2016/17 was het hoogst onwaarschijnlijk dat 2018 universeel zou worden verklaard. Sandeman die hun uitstekende 2017 niet aankondigde, was de eerste die een klassieke vintage aankondigde. Dit werd gevolgd door Sogevinous (Calem, Kopke, Burmester, Barros), Quevedo en regelmatige verklaringen van Vesuvio en Noval. Verrassend genoeg kondigde Taylors hun 2018 aan (na 16/17), maar zal het pas in 2021 verkopen. DE HOEVEELHEDEN ZIJN KLEIN. Of het nu komt door zorgvuldige selectie, het coronavirus of gewoon de wens om de markt niet te overbelasten, producenten hebben slechts een fractie van de normale volumes geproduceerd (ongeveer 1/3 van de normale productie). 
De vroege oogst in 2017 volgde op een groeiseizoen van droogte en hoge temperaturen, waarbij de resulterende wijnen zeer geconcentreerd waren met een goede structuur. 2016 was een lastig jaar voor de telers, maar uiteindelijk zijn ze beloond met superwijnen met elegantie en frisheid, goed genoeg om sommige telers tweemaal te laten nadenken over een algemene vintage verklaring in 2015, waarvan de wijnen er op zichzelf heel goed uitzien. In 2013 zijn de single-vintage-quintas fris en met een levendig fruitkarakter. 2012 is een geweldige single quinta-vintage die elegante wijnen met balans en evenwicht produceerde. 2011 heeft fantastische wijnen geproduceerd met frisheid en een geweldige fruitstijl waardoor ze tijdens hun hele evolutie zullen blijven boeien. 2009 daarentegen gaat over vermogen, dichtheid en levensduur. De vintage 2007 was meer elegant, met een grote diepte, lengte en zuiverheid. De zeer hete zomer van 2003 leverde super rijpe, intense wijnen op. De millenniumwijnoogst van 2000 was heerlijk rijk en rijp, benaderbaar in stijl maar de moeite waard om te houden. 1997 werd alom geprezen en terecht geprezen, maar nog steeds een beetje tijd nodig om tot volledige wasdom te komen. Wijnen uit het oogstjaar 1994 blijven achter vanwege hun intensiteit. 1992 is ook voor de lange termijn, momenteel vrij gesloten. De geconcentreerde wijnen van 1991 moeten nog bewaard worden, hoewel de portwijnen van de kleiner wijnhuizen nog maar net beginnen te voorschijn te komen. De wijnen van de overvloedige oogst uit 1985 hebben een geweldig evenwicht tussen kracht en zoetheid en kunnen vanaf 2017 gedronken worden. De aantrekkelijke stijl uit de jaren 1983 maakt ze perfect voor nu (2018) te drinken. De wijnen van de jaren 1980 vintage zijn ook veel te weinig gewaardeerd en zeer puur. De jaren 1977, ongetwijfeld één van de grote jaargangen, zijn goed gerijpt en staan ​​stevig in het glas, terwijl de initieel gestructureerde wijnen van 1970 het wachten hebben bewezen en nu op hun hoogtepunt zijn. Gelukkig zijn zij die 1966, 1963, 1960 en 1955 nog liggen hebben!
 

free-delivery 
checkboxBestellen mogelijk per fles
checkboxScherpe prijzen
checkboxVeilig betalen
checkboxLage verzendkosten 
checkboxGRATIS levering in België vanaf €250 of straal van 10 km rond Tremelo

 
 
Relatiegeschenken :

Relatiegeschenk Wijn 

Agenda:
Voorjaarsproeverij : 19-mei-24
Herfstdegustatie  15-okt-23
Meer info hier

15-10-2023-wijn-degustatie-aarschot-2023
  
Meest Verkocht 
Bestsellers Wine 
De Prijslijst: 
Prijs Prix Price PorteVinho 
  
qr-code-prtevinho
Volg ons op Facebook, en blijf op de hoogte van alle acties en activiteiten 

 
Betaalmogelijkheden:  
Webshop gemaakt met EasyWebshop