De 2015 Vintage Port van Ramos Pinto is beschreven als: "Een wijn met aantrekkelijke aroma's, fruit en zonneroosjes, een goede body met een lange peperige afdronk. Een Vintage die nog vele jaren zal rijpen." (Ana Rosas, meesterblender). Er werden slechts 8.000 flessen geproduceerd.
De Vintage is gemaakt van een blend van druiven van oude wijnstokken geteeld in de Quinta de Ervamoira (Douro Superior) en Quinta do Bom Retiro (Cima Corgo). Druiven van Quinta de Ervamoira produceren krachtige wijnen met veel structuur, fruitintensiteit en body. Smaken zoals gekristalliseerde vijgen of pruimen zijn aanwezig in de wijnen, die zijdezachte tannines hebben om de rijpe, geconcentreerde fruitsmaken te ondersteunen. Aan de andere kant biedt fruit geoogst van Quinta do Bom Retiro extreme complexiteit, elegantie en verfijning. De Cima Corgo-regio is koeler dan de Douro Superior, daarom zijn de wijnen van Bom Retiro frisser, met aroma's van viooltjes, kersen en abrikoos, ondersteund door een hartige balsamico-noot.
Het resultaat van het mengen van wijnen van de prestigieuze wijngaarden van Quinta de Ervamoira en Quinta do Bom Retiro is een Vintage Port met uitzonderlijke concentratie, complexiteit, balans en vooral frisheid.
Food pairing
Ideaal na de maaltijd. Gaat heel goed met sterke kazen zoals, Stilton, Gorgonzola, Roquefort, blauwe kazen & Portugese Serra (Portugese schapenkaas). Het kan ook worden geserveerd met fruit of chocolade desserts, en past uitstekend bij een goeie sigaar.
Druiven: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Francisca, Tinta Barroca, Souzão, Tinto Cão, Tinta Amarela
2015 was een uitstekend jaar in de Douro, met een zeer droog groeiseizoen en minder dan gemiddelde regenval. Een droge winter werd gevolgd door een atypisch warme lente, waardoor de druiven eind augustus volledig konden rijpen voor de oogst.
Alcoholgehalte
19,5 %
Bewaren en serveren
Horizontaal bewaren, op een constante temperatuur weg van intense direct licht. Gezien deze wijn nog rijpt op de fles kan er met de tijd sediment gevormd worden, waardoor men de wijn moet decanteren voor het consumeren.
Na het decanteren zal de wijn snel zijn hoogtepunt bereiken en wordt deze best geconsumeerd in de loop van de dag.
Drinken tussen 16º C - 18º C. Te drinken vanaf 2024, houdbaar tot 2045.
Critics & Awards
94/100 - Falstaff Tasted: Nov 2018
Dunkles Rubingranat, violette Reflexe, zarte Randaufhellung. Zart kräuterwürzig unterlegte Dörrpflaumennuancen, kandierte Orangenzesten, etwas Nougat. Mittlere Komplexität, reife Herzkirschen, präsente Tannine, schokoladiger Touch, bleibt haften, dunkle Beeren und etwas Honig im Nachhall, verfügt über gutes Entwicklungspotenzial. Peter Moser
19/20 - Jancis Robinson Tasted: Sep 2017. When to drink: 2020 to 2050
93/100 - Wine Spectator Tasted: Dec 2017
92/100 - Wine & Spirits Magazine Tasted: Dec 2017