Terwijl de Trás-os-Montes bekend staat om zijn zware wijnen, is de Menina d’uva niets totaal het tegenovergestelde. Hier is ze begonnen de wijnen op de best mogelijke manier te moderniseren: inheemse lokale druivensoorten, biologische landbouw, pure wijnen gemaakt door zachte extractie en een low-tech, goed doordachte, soft-touch benadering. Het resultaat is een wijn met zachtgekleurde tinten, met een laag tot medium alcoholgehalte, een natuurlijke frisheid en spanning. De wijnen hebben de aromatische nuances van lentefruit, heidevelden en bloemen versterkt met buitengewoon diepe minerale en metaalachtige texturen die in de mond trillen.
In 2017 vertrok Aline Domingues uit Parijs naar Uva, een afgelegen dorp aan de Planalto Mirandês, een rustig en grotendeels verlaten gebied in het noordoosten van Portugal. Geboren in 1989, in Cergy, een kleine buitenwijk ongeveer vijfentwintig kilometer ten noordwesten van het centrum van Parijs, was ze de jongste van vier kinderen van Portugese ouders. Immigranten uit Uva, slechts dertig kilometer van de grens met Spanje, kwamen naar Frankrijk op zoek naar meer economische welvaart en om te ontsnappen aan de dictatuur, zoals zoveel Portugezen in de jaren zestig en zeventig.
Haar rode wijnen zijn vreemden uit een ver land. Ze smaken en voelen net zo goed alsof ze komen uit centraal of westelijk Galicië, of gebieden zoals Saint-Pourçain in de Boven-Loire-vallei van Frankrijk, of een Côte Roannaise; of de bijna vergeten Persan uit Isère, of zelfs wat ik me alleen maar kan voorstellen van de Beaujolais Jules Chauvet die decennia geleden werd gemaakt - niet alleen vanwege het alcoholpeil, maar ook vanwege de trekrijpheid en de zachte, aantrekkelijke amargo van de vrucht. De aroma's in Aline's rode wijnen zijn sterk, fris en helder, zelfs in haar Palomba, een donkerder rood bijna volledig gemaakt van Negreda, een druivensoort die merkwaardig weinig tannine bevat vanwege zijn donkere, dikke schil. De geur van beide is indrukwekkend en levendig, puur en verleidelijk, zoals energiek lentefruit en de aroma's van dor land met zoete rode bloemen in bloei - dit beschrijft echt de rode Ciste. Eenmaal in de mond zijn de texturen onverwacht geconcentreerd met levendige, dichte en verfrissende minerale en metalen sensaties. Bovenal zijn de rode wijnen van Aline even mooi en charmant als contemplatief en serieus.
Aline Domingues, het meisje van Uva (Menina), kiest resoluut voor een 100% natuurlijke aanpak en levert met pas haar derde oogst meteen vuurwerk af!
Food pairing
Perfect bij een voorgerecht van Tartaar van kalfsvlees met kaneel, zure room en kaviaar van haring, een creatie van Seppe Nobels
Druiven : 80% Negreda, 20% andere traditionele variëteiten (Uva de rei, Moscatel Preta, Moscatel Roxo, enz.)
Vroeger waren er veel wijngaarden in de regio, maar de meeste zijn in de loop van de tijd in verval geraakt. Deze wijn is afkomstig van een paar overgebleven percelen, verbouwd met een mix van inheemse variëteiten. Dit is een rode wijn van verschillende percelen tussen de 40 en 60 jaar oud, geteeld op schistgronden.
Bewaren en serveren
Serveren op een temperatuur 15-16°C. Kan nu gedronken worden maar zal zeker ook 2 tot 5 jaar verder evolueren op de fles. Drinkbaar tot 6 jaar na oogstjaar
Alcoholgehalte
12%
Critics & Awards
Wijnregio, Trás-os-Montes ("achter de bergen") is een Portugees DOC (Denominação de Origem Controlada) met dezelfde grenzen als de regionale regio Transmontano Vinho in de provincie Tras-os-Montes e Alto Douro, de uiterste noordoostelijke hoek van Portugal. De bergen werpen een grote regenschaduw over Transmontano en een brede strook van West-Spanje. Dit maakt het gebied een van de droogste van Portugal. Daarom volgen de beste wijngaarden die in aanmerking komen voor de DOC de paden van de vier belangrijkste rivieren van de regio: de Douro, de Sabor, de Tua en de Tamega. Bodems zijn meestal schist, sommige gebieden neigen naar graniet of krijt.
De Trás-os-Montes wijngaarden liggen op verschillende hoogtes en produceren daardoor verschillende wijnstijlen. Wijngaarden in koelere, hogere gebieden produceren doorgaans wijnen die lichter zijn en minder alcohol bevatten, terwijl de lager gelegen gebieden de bron zijn van vollere wijnen die vaak merkbaar veel alcohol bevatten. Enkele van de hogere wijngaarden in de regio leveren druiven voor de beroemdste wijn van Portugal, de halfzoete, licht sprankelende rosé, Mateus. Er zijn vier subregio's, geclassificeerd als IPR's (Indicação de Proveniência Regulemtada); Chaves in het westen staat bekend om stevige, droge rode wijnen, terwijl Planalto Mirandès in het oosten en Varosa lichtrode wijnen en frisse, soms licht sprankelende witte wijnen produceren. Valpaços produceert ook lichtfruitige rode wijnen die vaak worden gedronken met een lokale cake genaamd Folar.
Een brede selectie van inheemse en internationale rode en witte druivensoorten wordt verbouwd en is toegestaan binnen de DOC. Hier zijn enkele veelvoorkomende blanken van Trás-os-Montes (je staat er alleen voor): Viosinho, Arinto, Rabo de Ovelha, Donzelinho Branco, Gouveio (Verdelho), Códega do Larinho, Malvasia Fina, Fernão Pires, Malvasia Fina , Rabigato en Syrië. Enkele rode wijnen: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Francesa, Tinta Cão, Bastard (Merenzao in Spanje; Trousseau in Frankrijk), Tinta Amarela (Trincadeira), Tinta Barroca, Marufo en Tinta Roriz (Tempranillo). Er zijn er nog veel meer, maar dit is een goed begin.
Tags: Tràs-os-Montes