De 2019 vintage van de Poeirinho vertoont een schitterende violette tint. De neus is nauwkeurig, zeer delicaat en over het algemeen expressief aromatisch. Na een tijdje in het glas, toont het veel klasse, met ongelooflijk fijne en delicate aroma's. De wijn maakt indruk met zijn zoute en maritieme tonen die zo typerend zijn voor zijn kalkrijke terroir. In de mond, het biedt veel precisie, met veel structuur en grip. Het is lineair, duidelijk mineraal en verfrissend, met tonen van vers fruit (kersen, aardbeien en wilde bessen). Dankzij de hoge zuurgraad en duidelijke maar zachte tannines is dit een wijn die mooi oud wordt in de fles. Het is erg lang, met dezelfde lineariteit en frisheid. Het wordt het best genoten van iets gekoeld (15 ° C) in een glas Pinot Noir.
De poeirinho, waarvan de naam verwijst naar de vroegere benaming voor het druivenras Baga, is een eerbetoon aan de grote Bairrada wijnen uit het verleden, die licht van kleur en laag in alcohol waren, maar een enorm verouderingspotentieel bieden.
Dirk Niepoort's grote passie voor deze druivensoort en de fantastische terroir van de Bairrada inspireerde ons in de afgelopen jaren tot een aantal kleine, maar zeer oude Baga wijngaarden, in het Cantanhede gebied te verwerven.
Food pairing
Heerlijk bij geroosterde lamsvlees, worst gerechten, gebakken kabeljauw of vegetarische gerechten met peulvruchten
Druiven : 100% Baga
2019 was een jaar met wat regen en een intense kou in maart, wat leidde tot een lagere productie. Met een warm voorjaar rijpte de druif eerder wat leidde tot een vroege oogst. De oogst van witte wijn begon op 26 augustus en eindigde op 26 september met de rode wijnen. Het was een goed jaar, met een evenwichtige zuurgraad. Ondanks dat het alcoholgehalte hoger is dan vorig jaar, is het toch gelukt om de frisheid en elegantie die de wijnen van Quinta de Baixo kenmerken te behouden.
Poeirinho 2019 is afkomstig van verschillende percelen met zeer oude wijnstokken. Het werd gevinifieerd in een open wijnpers en een gesloten vat waar het een maceratie met koolzuur onderging en waar het gedurende 4 weken fermenteerde en de gisting in vaten beëindigde. Malolactische gisting vond plaats in gebruikte vaten, waar het 20 maanden rijpte. Het werd gebotteld zonder filtratie.
Bewaren en serveren
Met zijn laag alcoholpercentage van 11% wordt deze wijn het beste gewaardeerd wanneer hij licht gekoeld (15 °C) wordt geserveerd en geschonken in Pinot noir wijnglazen zoals ons C&S Arom Up 43 cl wijnglas
Alcoholgehalte
12 %vol
Critics & Awards