Kopke Colheita 1966 Port
Proef de geschiedenis met het oudste portmerk ter wereld. Elke wijn vertelt een verhaal. De Colheita's van Kopke vertellen echter een uniek verhaal. Wijn proeven is geschiedenis proeven en, in het geval van deze Colheita uit 1966, betekent het een gedenkwaardige gebeurtenis herdenken, zoals de lancering van het zevende album van The Beatles, Revolver, dat door de Rock and Roll Hall of Fame wordt beschouwd als een van de "Definitive 200 Albums". In datzelfde jaar werd de brug over de Taag, Ponte 25 de Abril, ingehuldigd die Lissabon verbindt met de zuidelijke regio van Portugal.
Een intens bruine kleur, met een baksteenkleurige rand die zijn lange houdbaarheid verraadt. In de neus aantrekkelijke aroma's van gedroogd fruit en duidelijke rooktonen afkomstig van de rijping op vaten. Zijdezacht en delicaat in de mond, met een opmerkelijke structuur en elegantie. De smaken van pruim, gedroogde vijg en vanille zijn goed in balans, wat de wijn een unieke en uitgesproken stijl geeft.
Colheita’s worden gezien als Tawny’s van zeer hoge kwaliteit. Is afkomstig van één enkele oogst en heeft minimum 7 jaar in Franse eiken vaten van ongeveer 550 liter doorgebracht. Colheita portwijn vertegenwoordigt minder dan 1% van de totale jaarlijkse productie van porto. Net als Vintage, is een Colheita port alleen vrijgegeven wanneer aan de beste voorwaarden wordt voldaan en na goedkeuring van het IDVP (Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto)
Food pairing
Heerlijk bij licht gezoete desserts zoals bvb crème brûlée, gedroogde vruchten en als aperitief
Lekker bij een handje vol noten, karamel-pecannotentaart, melkchocolade of oude Hollandse kaas
Druiven: 25% Touriga Nacional, 25% Tinta Roriz, 25% Touriga Franca, 25% Tinta Barroca
De druiven worden met de hand geplukt op het optimale moment, worden vervolgens ontsteeld, geplet en omgezet in wijn door een proces van zorgvuldige maceratie om hun kleur, tannines en aroma's te extraheren, versterkt door constant karnen tijdens de fermentatie. Dit vindt plaats in vaten (lagares) bij een gecontroleerde temperatuur (tussen 28-30°C) totdat de juiste mate van zoetheid (baumé) is bereikt. Op dit punt wordt druivenbrandewijn toegevoegd om de uiteindelijke versterkte wijn te creëren. Een wijn van hoge kwaliteit, gemaakt van één enkele oogst. Een Colheita-wijn rijpt in eikenhouten vaten gedurende periodes die kunnen variëren, maar nooit korter dan 7 jaar. Vervolgens wordt hij gebotteld en verkocht volgens de eisen van de markt.
Alcoholgehalte
20%
pH: 3,51
Bewaren en serveren
Net als alle tawny port is colheita het lekkerst als het gekoeld is zoals een witte Bourgogne (14°C) en geserveerd wordt in kleine witte wijn glazen (Riedel Vinum Riesling bijvoorbeeld).
Blijft tot enkele maanden (4 tot 6 maanden) na opening goed drinkbaar, mits je de fles steeds afsluit met de originele stopkurk en hem bewaart bij een constante temperatuur van zo'n 12 graden.
De wijn moet worden bewaard op een koele en droge plaats, beschut tegen licht en temperatuurschommelingen, en de fles moet rechtop blijven staan. Na verloop van tijd vormt zich natuurlijk bezinksel op de bodem van een fles portwijn.

Critics & Awards
97/100 - Decanter World Wine Awards Tasted: Jan 2020
96/100 - Robert Parker The Wine Advocate Tasted: Mar 2016. When to drink: 2016 to 2060
95/100 - Wine Enthusiast Tasted: Jan 2016
this wine from a great Port vintage is dark in color and so concentrated. It is powered by intense acidity from the wood aging as much as any residual fruit. Spice, dried fruits and a perfect balance give this great wine elegance and surprising freshness. Drink now.
Producent: Kopke
Regio: Douro