Druiven : Rabigato, Códega, Viosinho, Arinto
De Redoma Reserva is afkomstig van wijngaarden van meer dan 80 jaar oud, geplant op mica-schistbodems op een hoogte van 600 meter boven zeeniveau. Sinds de eerste editie in 1995 is het belangrijkste doel bij het produceren van deze wijn geweest om het karakter van de oude wijnstokken van de Douro weer te geven. De beste barriques werden geselecteerd voor de rijping van de wijn om mineraliteit, complexiteit en verouderingspotentieel te garanderen.
Vinificatie
De druiven werden onder geconditioneerde omstandigheden naar de kelder getransporteerd, zorgvuldig gesorteerd bij aankomst en vervolgens voorzichtig en langzaam geperst. De druivemost liet men ongeveer 24 uur bezinken voordat hij langzaam fermenteerde in Franse eiken vaten van 228 liter. De trage gisting vindt plaats in Frans eiken vaten 228L voor een verblijf zonder bâtonnage van 9 maanden, enkel een gedeeltelijke malolatische gisting
Bâtonnage is het procedé waarbij het bezinksel (droesem) van veelal witte wijnen, die op houten vaten vergist, wordt geroerd. Hierdoor ontstaat een stabielere wijn, met minder tannine- en kleurstof extractie van het vat
Het oogstjaar 2020 was zeer heterogeen. Een regenachtige winter werd gevolgd door een vrij gematigde lente, die gunstige omstandigheden voor de groei van de wijnstokken bood. Aan de andere kant was de maand juni relatief koel en vertraagde de groeicyclus. Juli bracht zeer hoge temperaturen (de heetste sinds 1931), met drie hittegolven die de opbrengsten enigszins verminderden. De oogst begon in de eerste weken van augustus in de heetste gebieden en eindigde eind september op de hoger gelegen hellingen. We vonden het oogstjaar 2020 een uitstekend jaar voor onze witte wijnen uit deze hoger gelegen gebieden. Gemiddelde opbrengsten betekenden uiterst elegante wijnen met een perfecte concentratie.
Bewaren en serveren
Serveren op 10; drinken op 12°C
Alcoholgehalte
12,4 %vol