Deze vintage port is een blend van 40% Sousao, 15% Touriga Nacional en diverse inheemse druivensoorten. Alves de Sousas portwijnen staan voor een andere stilistische richting dan die van vele anderen, vergelijkbaar met hun rode en witte wijnen vertrouwen ze op elegantie, nobele terughoudendheid en subtiliteit, waarvoor de ingetogen expansie in slechts 30% Franse eik voor zichzelf spreekt. Dit is absoluut een port om te bewaren, waarvan de nobele geur van gedroogde vijgen, nougat en zure kers verleidelijk is. En, het kenmerk van deze port, ondanks al zijn kracht en sappig fruit, imponeert het in de mond met een ingenieuze frisheid en een fijne minerale ader die meandert door de verscheidenheid aan aroma's en een mooie, enigszins zoete grip achterlaat op de afdronk die lang blijft plakken. Ondanks de rokerig-kruidige tonen, de hints van nougat, fijne donkere chocolade, gekonfijte sinaasappelschil en een vleugje gedroogd fruit, vermijdt deze fijne wijn elke extravagantie, lijkt ze eerder kalm, rond, evenwichtig, zeer gebalanceerd, met een zijdezachte textuur, en nu in zijn jeugd al ongelooflijk toegankelijk en fris.
Food pairing
Een heerlijk digestief, maar kan ook worden vergezeld van rijke oude kazen, pure chocolade of chocolademousse.
Druiven: Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinto Cão, Touriga Nacional, Sousão
Alcoholgehalte
19,5%
Bewaren en serveren
Serveren op keldertemperatuur bij 12 - 15ºC.
Decanteren voor het serveren. Na opening maximum 2 dagen houdbaar.
Critics & Awards
Regio
Douro - Baixo Corgo - Quinta da Gaivosa, 25 ha wijngaarden met wijnstokken van meer dan 80 jaar oud