Uitstekende complexiteit en intensiteit met balsamico-tonen zoals hars en tabak, bloemige tonen van zonneroosje, kruiden zoals peper en kruidnagel; Licht muntachtig en steenachtig met hints van natte leisteen en lichte cacao als gevolg van uitstekende rijping. In de mond is het dicht, pasteus, met een levendige zuurgraad die het een uitstekende balans geeft, stevige en robuuste tannines van hoge kwaliteit en zelfs tonen van groene thee, bloemige cistus en basilicum en een extreem lange, elegante en complexe afdronk
Ferreira Vintage Vinhas Velhas 2016, een portwijn geproduceerd uit een selectie van druiven uit wijngaarden van meer dan 50 jaar oud. Deze Port heeft een gelimiteerde oplage van 4000 flessen
Luís Sottomayor, oenoloog die verantwoordelijk is voor de wijn, legt uit dat deze wijn vorm begon te krijgen na het werk om de wijngaarden van Sogrape in de Douro opnieuw te kwalificeren. "Deze verbetering die in de wijngaard is geïntroduceerd, stelde ons in staat om het gewenste kwaliteitsniveau te bereiken om door te gaan naar deze superieure Ferreira-referentie die we nu voor het eerst presenteren", zegt hij, eraan toevoegend dat "dit proces al in gedachten had om een wijn zoals deze Vintage Old Vineyards”. “Als de Ferreira Vintages uniek zijn, als ze de hoogste verhoging van de kwaliteit van een Port vertegenwoordigen, dan is deze Vinhas Velhas 2016 het hoogtepunt van jarenlange ervaring, een echte mijlpaal in de waardenschaal van het merk. Dit is een uitstekend voorbeeld van de kwaliteit van Ferreira”, concludeert Luís Sottomayor.
Food pairing
Ideaal na de maaltijd. Gaat heel goed met sterke kazen zoals, Stilton, Gorgonzola, Roquefort, blauwe kazen & Portugese Serra (Portugese schapenkaas). Het kan ook worden geserveerd met fruit of chocolade desserts, en past uitstekend bij een goeie sigaar.
Druiven : Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Barroca, Tinta Roriz, Tinta Cão, Tinta Amarela
Gevinifieerd van druiven van oude wijnstokken van Quinta do Porto van Sogrape in de Douro, Na het zorgvuldig selecteren van de druiven, pletten en ontstelen volgt een zeer intense maceratie gedurende de alcoholische fermentatieperiode.
Bewaren en serveren
Horizontaal bewaren, op een constante temperatuur weg van intense direct licht. Gezien deze wijn nog rijpt op de fles kan er met de tijd sediment gevormd worden, waardoor men de wijn moet decanteren voor het consumeren. Na het decanteren zal de wijn snel zijn hoogtepunt bereiken en wordt deze best geconsumeerd in de loop van de dag.
Drinken tussen 16º C - 18º C.
Alcoholgehalte
20%vol
pH: 3,6
Critics & Awards
19/20 Grandes Escolhas Tasted: Feb 2019
97/100 - Robert Parker The Wine Advocate Tasted: Jul 2019. When to drink: 2032 to 2080
Doña Antonia
José Ferreira was een van de pioniers in de Douro-vallei die in 1751 op kleine schaal is begonnen. Het was echter een vrouw die het bedrijf heeft gemaakt zoals het nu op de landkaart staat. Dona Antonia Adelaide Ferreira, een zakenvrouw pur sang die de export en de verbreiding van het merk op een hoger plan heeft gekregen, zonder enige concessies te doen aan de kwaliteit van haar familieproduct. Zij leefde van 1811 tot 1896 en behoorde tot de vierde generatie van de familie.
Dona Antonia werd al op haar 33ste weduwe, een tragisch lot waar zij de kracht uit putte om met een enorme energie en flair haar Porthuis verder op te bouwen. Zij was zeer geliefd bij het volk en zeer begaan met het lot van de minderbedeelden en richtte daarom verschillende liefdadigheidsinstellingen op, die heden ten dagen nog steeds functioneren. Een legendarische en markante vrouw die in de volksmond al snel de troetelnaam “Ferreirinha” kreeg, “het goede vrouwtje van Ferreira”. Een vrouw die een bijzonder grote invloed had in de portwereld.
Om haar blijvend in gedachte te houden brengt Ferreira nog steeds haar “Personal Reserve” de “Dona Antonia” op de markt. Een meesterlijke selectie van portwijnen, komend van de Quinta do Seixo.