Fitapreta Branco 2024 de Talha
Een karakteristieke witte wijn, gekenmerkt door amforen, voornamelijk gebaseerd op het fruit en de frisheid van de druivensoorten, met een tweede dimensie die gedomineerd wordt door de aardse, bijna kleiachtige tonen van de amforen. Textuurrijk in de mond, altijd ondersteund door spanning en zuurgraad. Een wijn die ergens tussen een witte Rioja en een Chablis in ligt. Qua kracht ligt hij dichter bij de eerste, qua aroma's bij de laatste. Deze wijn is een zoektocht naar de impact van het traditionele talha-wijnproces op de productie van witte wijnen uit de Alentejo. Het respect voor de lokale klei door traditionele "pez", waarbij gebruik wordt gemaakt van oude Alentejo talha's, maar ook oude teksten die de wijnbereiding "bica aberta" benadrukken, zonder contact met de schil, en die de unieke kenmerken van de Alentejo-bodems en druivensoorten behouden.
Food pairing
Wij raden aan deze wijn te combineren met lichtere gerechten, zoals verse salades, pasta en vis. Deze gerechten versterken de aardse tonen van bijvoorbeeld paddenstoelen, bieten, truffels en verse citrusnoten.
Druiven: 40% Roupeiro 40%, 16% diverse inheemse druivensoorten, 8% Alicante Branco, 8% Arinto, 8% Tamarez
De druiven groeien op graniet-, klei- en kalksteenbodems. Nachtelijke handmatige oogst, sorteertafel, directe persing zonder persen, zonder toevoeging van sulfieten of andere additieven. Alleen het sap van de tweede persing wordt gebruikt. De most wordt 6-12 uur gedecanteerd en in amforen van 600-1000 liter gedaan. De amforen dateren uit de periode 1906-1946 en zijn op traditionele wijze bedekt met een mengsel van dennenhars en bijenwas. Zes maanden gerijpt op droesem.
Alcoholgehalte
12 %vol
Bewaren en serveren
Bewaren bij 6-8 °C, serveren bij 10 °C en drinken bij 12 °C.
Vanaf nu tot minstens 7 jaar na oogstjaar te drinken
Producent: Fitapreta Vinhos
Regio: Alentejo