De wijn heeft aroma's en aroma's van exotisch tropisch en steenfruit, vermengd met kruidtinten, anijs, en enige mineraliteit. Onmiskenbare aroma's van de zee. In de mond maakt het vlezige steenfruit plaats voor een intens minerale ruggengraat van krijt en zeezout die balans en lengte bieden.
Pedro Marques is de vijfde generatie in deze wijnproducerende familie, gevestigd in Torres Vedras, net ten noorden van Lissabon. Hij is altijd gefascineerd geweest door de subtiliteit en ingetogen mineraliteit van de wijnen van centraal Frankrijk, en het idee om de persoonlijkheid van een wijngaard te waarborgen, komt tot uiting in het glas. Zijn 13 hectare aan wijngaarden, gelegen op 9 km van de kust, hebben bodems van Kimmeridgische klei met een groot deel aan oceaanfossielen, vergelijkbaar met die gevonden in Chablis. De wijngaarden genieten van een frisse Atlantische bries, waardoor het zoute element in de wijnen verder wordt versterkt en de warmte van de regio wordt getemperd en sinds 2015 biologisch gecertificeerd, geen gemakkelijke taak in dit vochtige klimaat. Zijn belangrijkste aanplant zijn witte druiven - voornamelijk Portugese locale druiven zoals Arinto en Fernão Pires plus een beetje Alvarinho, Gouveio, Viosinho en Antão Vaz. Hij heeft ook een co-aanplant van Touriga Nacional en Tinta Roriz; een site met 80+ jaar oude Castelão; en een klein beetje Syrah. In zijn eigen woorden volgt hij een "luie" benadering van wijn maken, zijn enige toevoeging is een vleugje SO2. Zijn wijnen hebben een geweldig karakter, als je van textuur, terroir-gedreven wijnen houdt, is deze jonge wijnmaker er één om naar te kijken
Food pairing
Uitstekend bij allerlei visgerechten, gegrilde sardines, om te proberen met gefileerde vis met kerstomaatjes en olijven.
Druiven: 100% Gouveio
Alcoholgehalte
13 %vol
Bewaren en serveren
Bewaren in een koele plaats (rond de 12ºC)
Klaar om nu te drinken. Serveren bij 10-12°C in tulpvormige witte wijnglazen
Critics & Awards
Capucha verwijst naar de oude Romeinse militaire weg die van Lissabon naar Santarai leidde, en zowel versteende zeeschelpen als oude Romeinse kunstvoorwerpen worden consequent opgegraven op het terrein, gelegen op een 400 miljoen jaar oude plateau van Kimmeridgische kalksteen. Met minimale interventionistische wijnbereiding slaagt Marques erin om de mineraliteit en het zoutgehalte van deze oceaan verblinde wijngaarden duidelijk uit te drukken
Vale da Capucha ligt in de buurt van Quinta de S. José in Carvalhal, op 10 km van de Atlantische kust, in de wijnregio Lisboa. Het bedrijf wordt vandaag geleid door Pedro Marques, die in 2009 zijn passie omvormde tot een levensproject. Zijn familie heeft altijd wijn geproduceerd, maar heeft zich meer gericht op kwantiteit dan op kwaliteit. Met de komst van Pedro veranderde de zaken; hij vervangt de oude wijngaarden door nieuw aangeplante witte druivensoorten uit andere delen van Portugal, zoals viosinho en Gouveio uit Douro, Antão Vaz uit Alentejo, Alvarinho uit Vinho Verde en zelfs de Viognier van Frankrijk. Past biodynamische wijnteelt toe zonder chemische behandelingen, met spontane fermentatie, inheemse gisten en minstens 12 maanden raffinage in inox vaten op fijne droesem voor al zijn wijnen