Seely beschreef de 2019 Nacional als "krachtig, gestructureerd en lang ... tegelijkertijd fijn, fris en elegant". "Zeer complex en diepgaand, we geloven dat dit een geweldige Nacional is", zei hij.
Het woord "Nacional" verwijst naar het feit dat de wijnstokken Portugese wijnstokken zijn die op Portugese grond groeien zonder buitenlandse wortelstokken, en daarom "vastzitten aan de grond van de natie". Tijdens de late 19e eeuw werd de beste wijngaard van Noval gered van de Phylloxera-uitbraak die de meeste Europese wijnstokken vernietigde, door intense begassing. In plaats van de wijnstokken te enten op Amerikaanse onderstammen, de standaardpraktijk om weerstand te bieden aan de Phylloxera-bladluis, overleefde de wijngaard met hun originele Portugese onderstam - vandaar de naam 'Naçional'. De legendarische Naçional is gemaakt van een perceel van 6 hectare niet-geënte wijnstokken, die, wanneer aangegeven, slechts 200-300 kisten zullen produceren en meteen de meest gewilde port ter wereld worden. Veel jaargangen van Naçional worden beschouwd als de beste porto's en enkele van de beste wijnen die ooit zijn gemaakt.
Food-Pairing
Een heerlijk digestief, maar kan ook worden vergezeld van rijke oude kazen, pure chocolade of chocolademousse.
Druiven: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinto Cão
Druiven worden geplet met de voeten , en vervolgens tijdens gistingsmaceraat om de best mogelijke extractie in de lagares te verkrijgen, de traditionele stenen vaten van de Quinta. Het is 18 maanden gerijpt in houten vaten in de geklimatiseerde kelders van de Quinta, in het afgebakende gebied van de Douro-vallei vóór het bottelen.
2019 werd gekenmerkt door een zachte winter en over het algemeen droge omstandigheden, met bijna geen regen van mei tot eind augustus. Terwijl in veel delen van Europa telers te maken hadden met hittegolven en hoewel we van langdurig zonnig weer genoten, waren de zomertemperaturen in de Douro dit jaar gelukkig lager dan normaal, waardoor de afwezigheid van regen gemakkelijker te verdragen was voor de wijnstokken. Bovendien leidde een lage luchtvochtigheid tot een lage ziektedruk in de wijngaarden en mooie gezonde druiven. De oogst begon op 9 september voor de rode variëteiten. De oogstomstandigheden waren ideaal, met gematigde temperaturen en over het algemeen droog weer. Een kleine hoeveelheid nuttige regen viel op 21/22 september en later tussen 14 en 17 oktober.
De opbrengsten waren iets hoger dan ons 10-jarig gemiddelde en de most vertoonde een geweldige natuurlijke zuurgraad en frisheid.
Na 6 weken plukken waren we op 18 oktober klaar met oogsten. Dit was een lange oogst, maar dit is niet ongebruikelijk in de Douro, waar de diversiteit aan druivensoorten, aspecten en hoogtes resulteert in verschillende pluktijden voor elk specifiek perceel. Deze diversiteit vormt een uitdaging voor het technische team, maar ook een ongelooflijke rijkdom, die complexiteit en karakter toevoegt aan onze wijnen op Quinta do Noval.
Vroege proeverijen onthulden enkele prachtige wijnen. Ze vertonen een uitgesproken aromatische intensiteit van rijp rood fruit en een opmerkelijke levendigheid. De fijne kwaliteit van de tannines draagt bij aan goed gestructureerde port met een lang bewaarpotentieel.
Alcoholgehalte
19,5%
Conserveren en serveren
Serveren op keldertemperatuur bij 12 - 15ºC.
Decanteren voor het serveren. Na opening maximum 2 dagen houdbaar.
Critics & Awards
98/100 - Wine Enthusiast Tasted: Dec 2021
This iconic Port comes from a small parcel of ungrafted vines close to the house at Noval. This latest incarnation is wonderfully perfumed, with powerful, ageworthy tannins. It is dry and boldly structured, with a rich plum core that's bolstered by piercing acidity. Don't drink before 2032. Roger Voss