UItleg wijnscores

De wijnscores gebruikt in onze webshop bevatten zowel scores op 100 als scores op 20, als scores op 5. Scores op 100 wordt het Amerikaans puntensysteem genoemd, de scores op 20 is het Franse puntensysteem. De scores op 5 wordt door o.a. de Vivino app gehanteerd; met waarden van 1 tot en met 5, zoals ook o.a. Tripadvisor, Bol, AirBnb en Amazon hanteren

Hoe hoger de score, hoe hoger de waargenomen kwaliteit van de wijn. Al is een hoge beoordeling zeker geen garantie dat je de wijn ook heel lekker gaat vinden. Factoren zoals omgeving en situatie, zelfs bij professionele proevers, spelen ook een rol. Want wie kent het niet dat een wijntje gedronken op reis, lekker ontspannen zittend op een terrasje in de zon eenmaal thuis dan toch net ietsje anders smaakt...

Natuurlijk een hoge score is wel degelijk een aanwijzing dat het wel eens een heel mooie wijn kan zijn. Daarom vinden wij het vermelden van een score belangrijke informatie voor u als wijnliefhebber. Wij publiceren de wijnscores van Wine enthusiast , Revista de vinhos, Wine Spectator, Robert Parker, Stephen Tanzer & James Suckling. 
 
Wijnen met een score vanaf 80 worden pas echt interessant, in het 20-punten systeem is dat vanaf 16 punten. Echt helemaal interessant wordt het bij een score vanaf 85.

Maar wat wilt die score nu uiteindelijk zeggen ? Om u op weg te helpen vermelden wij hieronder de gangbare definities.

De scores in het 100-punten systeem kunnen als volgt omschreven worden:

95-100 punten
Een buitengewone wijn met een diep en complex karakter waarin alle eigenschappen vertegenwoordigd zijn die verwacht mogen worden van een klassieke wijn van de betreffende herkomst. Het is de zoektocht waard om wijnen van dit kaliber te vinden, kopen en consumeren. Er zijn maar weinig wijnen die deze topscore krijgen omdat er niet veel werkelijk grote wijnen zijn.

90-94 punten
Een uitstekende wijn van uitzonderlijke complexiteit en karakter. Dit zijn simpelweg geweldige wijnen.

85-89 punten
Een zeer goede wijn met verschillende gradaties van finesse, smaak en karakter zonder merkbare gebreken. Deze wijnen bieden over het algemeen prima waar voor hun geld.

80-84 punten
Een bovengemiddelde wijn met verschillende gradaties van finesse, smaak en karakter zonder merkbare gebreken.

70-79 punten
Een gemiddelde wijn met weinig onderscheidend vermogen, behalve dat het degelijk gemaakt is. In essentie een eenvoudige wijn.

Wijnen met een score vanaf 69 en lager maken geen deel uit van ons aanbod.

De scores in het 20-punten systeem kunnen als volgt omschreven worden:

20 punten: Uitzonderlijk.
19 punten: Verdient grote aandacht.
18 punten: Beetje boven superieur.
17 punten: Superieur.
16 punten: Opmerkelijk.
15 punten: Gemiddeld.
14 punten: Middelmatig. 

Het 5-punten systeem van Vivino 
Daar waar de hierboven vermelde wijnscores afkomstig zijn van een panel van professional wijnrecensenten komen de scores in Vivino van de consument 
De Vivino-app waarmee consumenten hun data delen en de etiketten van wijnen scannen en opladen is actief in 227 landen en heeft ruim 38 miljoen gebruikers. Met een database van 964 miljoen bottlescans van 217.000 wijnproducenten is dit wereldwijd het grootste platform (september 2019). De gemiddelde score is 3,6 wat dus betekent dat deze een fijne alledaagse wijn is. Wijnen met een score van 4,0 komen minder vaak voor, omdat ze, volgens hetzelfde onderzoek, beter gerangschikt zijn dan 85 procent van de 9,64 miljoen wijnen in de Vivino-database. Wijnen met een beoordeling van 4,5 zijn buitengewoon, omdat ze beter zijn dan 99 procent van de wijnen die u op Vivino ziet. Een beoordeling van meer dan 4,5 betekent dus dat u iets heel zeldzaams en speciaals hebt gevonden.
 
Hoe zit het nu met Vivino vs Robert Parker & Wine Spectator scores ?
In 2015 heeft Vivino een onderzoek uitgevoerd om uit te vinden of de scores van Robert Parker en Wine Spectator kunnen worden vergeleken met het 5-sterrensysteem van Vivino.
Daar waar de beoordelingen van Parker en Wine Spectator worden gedaan door een paar mensen, is er bij Vivino altijd sprake van een beoordeling door veel meer testers. In deze vergelijking zijn door Vivino meer dan 5.000 wijnen geanalyseerd die een rating hadden bij alle drie de panels. Daarbij moesten er bij Vivino minimaal 30 ratings zijn. De uitkomsten staan op het schema hieronder (bron: Vivino).

vivino-ratings-vs-panel-ratings
 
Vond je deze informatie nuttig? Laat dan zeker een berichtje, op deze blog, achter. 
En vergeet het belangrijkste niet: Geniet en drink met mate(n)

more-wine-man

Afdrukken

Avis

Aucun article n'a été trouvé.


Blog


free-delivery
checkboxCommande possible à partir d’une bouteille
checkboxPrix compétitifs
checkboxPaiement sécurisé
checkboxLivraison gratuite en Belgique à partir de €250 ou rayon de 10 km autour de Tremelo  
 
Cadeau promotionnel:

cadeau promotionnel Vin portugais 
 
Agenda
  
Bulletin: 
Tous les bulletins vous trouvez ici

Catalogue:
Prix liste PortVinho
 static-qr-code-without-logo  
Options de paiement  
 
 
Suivez-nous sur Facebook et soyez connecté aux dernières actualités