Baies et rose vives, nuancées d'épices, d'arômes. Fruits plus concentrés en bouche, tanins fines
The 2017 Quinta do Vesuvio Vintage Port was picked from August 28, the earliest on record and the Symingtons single out the Touriga Franca as the foundation of its quality for imparting all-important freshness. It has a fragrant and more floral bouquet compared to its peers, not as intense as either Warre’s and Cockburn’s with scents of blackcurrant, Medjool dates, raspberry preserve and raisin, well defined, although you are convinced that this Vesuvio is holding something back. The palate is smooth with lace-like tannin, very well judged acidity, quite powerful and dense with a voluminous black plum and blackcurrant finish with hints of espresso and mint. This is a fine Vesuvio although, it lacks the profundity of its peers in this vintage. Total production 1,200 cases
Accords mets et vins
Ce port est délicieux avec du foie gras, certains fromages (Gorgonzola, Roquefort), et comme un vin d'apéritif ou vin de dessert
Cépages: 33% Touriga Nacional, 35% Touriga Franca, 15% Sousão and 12% Alicante Bouschet, plus divers autres remplissant le mélange. Les raisins proviennent principalement du vignoble orienté vers l'ouest Vale da Teja (30 ans est l'âge moyen de ces plantations)
Teneur en alcool
19,5 %vol
Conserver et servir
Le vin doit être stocké dans un endroit frais, sec et sombre, sans variations de température, et la bouteille doit rester en haut à droite. En tant que produit naturel, le vin de Porto est soumise à créer dépôt lors du vieillissement. Une fois ouvert, il doit être consommé dans 2 jours. Servir à une température entre 16 et 18 ºC.
Critics & Awards
92/100 - Neal Martin, vinous.com, June 2019
95/100 - James Suckling, JamesSuckling.com, May 2019
97-99/100 - Mark Squires, Wine Advocate (July 2019 ), July 2019
17,5+/20 - Farr Vintners, Farr Tasting, June 2019
17,5+/20 - Richard Mayson, richardmayson.com, May 2019
"Finished aromas of crushed berry, graphite and stone. Full body, very sweet with a tangy almost sweet and sour character. Distinct flavors of dried oranges and dark berries. Medium tannin structure. Very ripe yet fresh. Try in 2025. 95/100" - James Suckling, jamessuckling.com, May 2019