Arômes typiques de cassis et de romarin avec des notes de fenouil dont le parfum est souvent porté par la brise dans les vignobles du Vésuve. En bouche, le vin offre des saveurs riches, gourmandes et soyeuses de fruits noirs, mais avec un volume considérable et une structure puissante. Les tanins polis offrent une finale longue et luxueuse.
2018 was a rollercoaster growing season. Heureusement, le beau temps est arrivé en juillet et cela s'est poursuivi jusqu'aux vendanges, permettant aux raisins d'atteindre leur pleine maturité. Malgré les défis, les vins de 2018 se caractérisent par une acidité bien définie et une fraîcheur prononcée, reflétant les caractéristiques des parcelles de vignes spécifiques au sein de chaque domaine. Production totale de seulement 965 caisses, 1200 caisses fabriquées pour 2017
Accords mets et vins
Ce port est délicieux avec du foie gras, certains fromages (Gorgonzola, Roquefort), et comme un vin d'apéritif ou vin de dessert
Cépages: Touriga Nacional 35%, Touriga Franca 33%, Alicante Bouschet 18%, Vinhas Velhas 8% & Tinta Amarela 6%
Les raisins proviennent principalement du vignoble orienté vers l'ouest Vale da Teja (30 ans est l'âge moyen de ces plantations)
Teneur en alcool
19,5 %vol
Conserver et servir
Le vin doit être stocké dans un endroit frais, sec et sombre, sans variations de température, et la bouteille doit rester en haut à droite. En tant que produit naturel, le vin de Porto est soumise à créer dépôt lors du vieillissement. Une fois ouvert, il doit être consommé dans 2 jours. Servir à une température entre 16 et 18 ºC.
à boire entre 2028-2065
Critics & Awards
97/100 - Wine Spectator Tasted: Feb 2021
94/100 - Wine Enthusiast Tasted: Dec 2020
The magnificent Vesuvio estate has produced a densely rich Port. Its tannins and big black fruit are just the starting point for a long journey. It is sumptuous and structured at the same time. Drink this wine from 2027. Roger Voss
18/20 - Grandes Escolhas Tasted: Jul 2020
96/100 - Decanter
A blend of 54% Touriga Nacional, 40% Touriga Franca and Alicante Bouschet (co-fermented) and 6% Sousão (for freshness), predominantly from cooler north or northwest facing vineyards: beautifully lifted, scented floral aromas (rose petals), vinous and overt; sweet and suave initially, ripe but gentle blackberry fruit backed by velvety tannins leading to a finish that is both powerful and elegant at the same time. Wonderful freshness and vitality. A magnificent wine for drinking over the medium to long term. Just 965 cases produced, representing 3% of the quinta’s total production.
94/100 - Robert Parker The Wine Advocate
The 2018 Vintage Port is a blend of 54% Touriga Nacional and 40% Touriga Franca and Alicante Bouschet combined, with miscellaneous others filling out the blend. It comes in with 112 grams of residual sugar. This is one of the two Ports being released en primeur now by the Symingtons in this issue. If you are judging the group on concentration and power, this is easily the winner, the one with the biggest upside. There are some other points to make, though. You may like the style of some others more. Inky black, it is also probably the most concentrated Port in the group, although it doesn't seem to quite scale the heights of, say, the 2017. The signature features here will be the pungent aromatics and the big, ripe fruit. Actually, it is not only big in flavor, it's a little flamboyant. There is a nuance on the finish that makes it seem especially ripe; it will be interesting to see if that folds into the whole in time. The baked plums up front suggest very ripe Touriga Nacional, in particular. Then, the hammer falls, and this shows off a fair bit of power too, especially the next day. It was by far, also, the 2018 in this article that was most on top of its game when tasted a couple of days later. It will be interesting to see where this goes. It certainly has potential. There were 965 cases produced.