Kopke Colheita Port 1978
€ 133,00
Elke wijn vertelt een verhaal. De Colheita's van Kopke vertellen echter een uniek verhaal. Een wijn proeven is geschiedenis proeven en in het geval van deze Colheita uit 1978 betekent het dat je een opmerkelijke gebeurtenis herdenkt, zoals de grote brand die het Museum of Modern Art in Rio de Janeiro, Brazilië, verwoestte en bijna de hele collectie vernietigde, waaronder werken van Picasso, Joan Miró, Salvador Dali, Max Ernst en René Magritte.
Het is erg sierlijk voor zijn leeftijd, eindigend met een golf van zoetheid, fruit en suiker. Met de nadruk op de karamel meer dan op de melasse, is dit onweerstaanbaar lekker, maar het wordt complexer en krijgt meer gewicht naarmate het luchtiger en warmer wordt. De wijn toont zijn kracht en hints van brandewijn ook in de nogal gespannen afdronk. Over het geheel genomen is dit een schoonheid die indrukwekkender wordt naarmate je er langer bij zit. Dan realiseer je je dat de balans gewoonweg perfect is, maar dat het in bijna elke categorie opvalt. Dit is erg fijn en de prijs is behoorlijk goed voor de leeftijd en de kwaliteit.
Colheita’s worden gezien als Tawny’s van zeer hoge kwaliteit. Is afkomstig van één enkele oogst en heeft minimum 7 jaar in Franse eiken vaten van ongeveer 550 liter doorgebracht. Colheita portwijn vertegenwoordigt minder dan 1% van de totale jaarlijkse productie van porto. Net als Vintage, is een Colheita port alleen vrijgegeven wanneer aan de beste voorwaarden wordt voldaan en na goedkeuring van het IDVP (Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto)
Food pairing
Heerlijk bij licht gezoete desserts zoals bvb crème brûlée, gedroogde vruchten en als aperitief
Lekker bij een handje vol noten, karamel-pecannotentaart, melkchocolade of oude Hollandse kaas
Druiven: Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinto Cão, Touriga Franca
De druiven worden met de hand geplukt op het optimale moment, ontsteeld, gekneusd en gevinifieerd met behulp van een proces dat gebaseerd is op zorgvuldige maceratie om kleur, tannines en aroma's uit de schillen te halen, aangevuld met voortdurend overpompen tijdens de fermentatie. Dit gebeurt in molens, bij een gecontroleerde temperatuur tussen 28-30ºC, totdat de gewenste Baumé-graad is bereikt. In dit stadium wordt wijnbrandewijn (benefiet) toegevoegd, waardoor een versterkte wijn ontstaat. Wijn van hoge kwaliteit, afkomstig van één enkele oogst. Het rijpt gedurende verschillende periodes op hout, nooit korter dan 7 jaar, en wordt vervolgens gebotteld op basis van de marktvraag.
Alcoholgehalte
20%
Bewaren en serveren
Net als alle tawny port is colheita het lekkerst als het gekoeld is zoals een witte Bourgogne (14°C) en geserveerd wordt in kleine witte wijn glazen (Riedel Vinum Riesling bijvoorbeeld).
Blijft tot enkele maanden (4 tot 6 maanden) na opening goed drinkbaar, mits je de fles steeds afsluit met de originele stopkurk en hem bewaart bij een constante temperatuur van zo'n 12 graden.
Critics & Awards
93/100 - Decanter World Wine Awards Tasted: Jan 2021
95/100 - Jamie Goode
95/100 - Wine & Spirits Magazine Tasted: Dec 2018
94/100 - Wine Enthusiast Tasted: Jan 2016
Not one of the generally declared vintages for Port, this year produced some ripe, sweet single quinta vintages. It also was a good year for rich, sweet tawnies. This is ripe, toffee-like in character packed with ripe raisin and sultana flavors. It is a luxurious wine, of course ready to drink.
Producent: Kopke
Regio: Douro