Cocktail
Sercial met tonic als longdrink is de ideale verfrisser op warme avonden.
Food-pairing
Sercial, licht gekoeld, wordt vaak geserveerd als aperitief en past uitstekend bij wat gezouten amandelen, olijven, gerookte vis, oesters en vleeswaren en kazen.
Sercial is ook bijzonder lekker bij geitenkaas en andere droge samentrekkende kazen zoals feta en Portugese kazen zoals Queijo Fresco, Requeijão, Rabaçal en Picante de Beira Baixa.
Ook lekker bij Chinees eten en net zo superieur als een Pouilly-Fumé of Sancerre, maar zeker niet zo sterk als een glas cognac.
Nog een uitstekende combinatie is Sercial met tonijn of sushi in het algemeen.
Druiven: Sercial
Sercial is traditioneel het witte ras dat voor de droogste Madeirastijl wordt gebruikt. Een sercial is dus altijd droog! Dat betekent dat er pas helemaal aan het einde van de vergisting, als bijna alle suikers zijn vergist, alcohol wordt toegevoegd. Het laatrijpende ras wordt ook wel ‘Esgana Cão’ (hondenwurger) genoemd vanwege zijn extreem hoge zuurgraad in zijn jeugd. Vanwege die bijna ondrinkbare zuurgraad, rijpt sercial meestal vrij lang. Sercial komt van de hoogstgelegen wijngaarden in het zuiden, op zo’n 600-800m of in het koelere Noorden. Heeft 15 jaar in eiken vaten doorgebracht volgens "Canteiro"-systeem
Alcoholgehalte
19%
Bewaren en serveren
Serveren : 16 - 18°C
Critics & Awards