Intense aroma's van gekruide, gedroogde abrikozen en iets van amandelen. Bij een latere gelegenheid leek er een geur van walnoten te zijn. Het was zo geurig dat het zelfs aan het einde van een lange proeverij opviel. Er zijn Sevilla-sinaasappelsmaken in de mond en hints van bakkruiden. De intense zoetheid (het restsuikergehalte is 118 g/l) wordt fijn in evenwicht gehouden door een behoorlijke zuurgraad (pH 3,42) en een licht kalkachtige textuur. (Jancis Robinson)
Food-Pairing
Uitstekend geschikt om zo te drinken en dat op bijna elk moment van de dag (misschien best na 11 uur), uiteraard ook na een maaltijd. Heerlijk bij de meeste pittige harde kazen (fantastisch met Parmezaanse kaas) , of een goed boek. Het is echt te intens als aperitief
Druiven : Arinto, Viosinho, Gouveio, Malvasia Fina
Deze 10 jaar oude witte port is een blend van Viosinho, Folgasão, Rabigato, Gouveio, Malvasia Fina, Cerceal en Arinto-druiven van de steile hellingen van de Douro-vallei. De druiven worden blijkbaar behandeld 'alsof ze rood zijn', met een langere maceratie en meer extractie van tannines, kleur en aroma uit de schil dan gebruikelijk is voor een witte port om het verouderingspotentieel van de wijn te vergroten. Het is ongebruikelijk dat de druivenspiritus die wordt gebruikt om de wijn te versterken, in drie of vier fasen wordt toegevoegd - heel anders dan de manier waarop een tawny wordt versterkt - omdat dit de integratie van de alcohol verbetert zonder de aromatische complexiteit van de wijn te verliezen. En aromatisch is deze witte porto zonder twijfel, zowel door de druivenrassen als door het rijpingsproces dat plaatsvindt in 50 jaar oude houten vaten (meestal 620 liter) in Vila Nova de Gaia.
Alocholgehalte
20% Vol
pH: 3,42
Conserveren en serveren
Serveren op 11 ºC
Is nog 4 maand na opening houdbaar
4/5 - Vivino (511 ratings)
Decanter World Wine Awards Tasted: Jan 2021
18/20 - Grandes Escolhas Tasted: Apr 2020
92/100 - Wine Enthusiast Tasted: Jan 2017
Like their more familiar aged tawny counterparts, aged white Ports take on color as they age. This 10-year-old is pale gold in the glass. While its fruitiness remains, it's beginning to show more woody, spicy character. Like all aged Ports, it's ready to drink now.