Kopke Colheita 1957 Port
€ 450,00
Chaque vin raconte une histoire. Cependant, les Colheitas de Kopke racontent une histoire unique. Déguster un vin, c'est goûter l'histoire et dans le cas de cette Colheita 1957, cela marque un événement remarquable, à savoir la signature du Traité de Rome, qui a institué la Communauté économique européenne (CEE).
Elke wijn vertelt een verhaal. De Colheita's van Kopke vertellen echter een uniek verhaal. Een wijn proeven is geschiedenis proeven en in het geval van deze Colheita uit 1957 betekent het een opmerkelijke gebeurtenis, namelijk de ondertekening van het Verdrag van Rome, waarmee de Europese Economische Gemeenschap (EEG) werd opgericht.
Amberkleur met heldere gouden tinten. Complexe en delicate neus, met goed geïntegreerde harsachtige aroma's en tonen van amandelen, honing en gekonfijte sinaasappel. Zoet, elegant en evenwichtig gehemelte, goed afgerond door hints van karamel. Zachte en aanhoudende afdronk.
Colheita’s worden gezien als Tawny’s van zeer hoge kwaliteit. Is afkomstig van één enkele oogst en heeft minimum 7 jaar in Franse eiken vaten van ongeveer 550 liter doorgebracht. Colheita portwijn vertegenwoordigt minder dan 1% van de totale jaarlijkse productie van porto. Net als Vintage, is een Colheita port alleen vrijgegeven wanneer aan de beste voorwaarden wordt voldaan en na goedkeuring van het IDVP (Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto)
Food pairing
Heerlijk bij licht gezoete desserts zoals bvb crème brûlée, gedroogde vruchten en als aperitief
Lekker bij een handje vol noten, karamel-pecannotentaart, melkchocolade of oude Hollandse kaas
Druiven: 25% Touriga Nacional, 25% Tinta Roriz, 25% Touriga Franca, 25% Tinta Barroca
Het productieproces omvat het stoppen van de fermentatie van de most door het toevoegen van druivenbrandewijn, het mengen van de wijnen en het rijpen. Fermentatie in wijnpersen met maceratie van de schil en overpompen bij een temperatuur van 29ºC totdat de gewenste Baumé is bereikt, waarbij in dit stadium brandewijn wordt toegevoegd. Wijn van hoge kwaliteit van één enkele oogst. Gerijpt in hout gedurende verschillende periodes, nooit minder dan 7 jaar, en vervolgens gebotteld volgens de vraag van de markt.
Alcoholgehalte
20%
Bewaren en serveren
Net als alle tawny port is colheita het lekkerst als het gekoeld is zoals een witte Bourgogne (14°C) en geserveerd wordt in kleine witte wijn glazen (Riedel Vinum Riesling bijvoorbeeld).
Blijft tot enkele maanden (4 tot 6 maanden) na opening goed drinkbaar, mits je de fles steeds afsluit met de originele stopkurk en hem bewaart bij een constante temperatuur van zo'n 12 graden.

Critics & Awards
95/100 - Robert Parker The Wine Advocate Tasted: Mar 2016. When to drink: 2015 to 2060
97/100 - Decanter World Wine Awards Tasted: Jan 2021
96/100 - Jamie Goode
95/100 - Wine Enthusiast Tasted: Jan 2016
There is a great balance between acidity and impressively fresh fruit considering the age of this venerable Port. Of course there are many flavors from the wood aging, but they are combined with orange marmalade, fig and raisin flavors in a riot of complex flavors that have created a very great wine. It comes from a year that was not generally declared as a vintage.
Producent: Kopke
Regio: Douro