Deze wijn is gemaakt in een elegante stijl met goed geïntegreerd fruit, tannines en zuren. Smaken van zwarte bessen, donkere rijpe pruimen, hints van koffie, zwarte peper en champignons. De tannines zijn zijdeachtig en voegen prachtig samen met de hartige kruiden en de frisse zuren op de afdronk
Pedro Marques is de vijfde generatie in deze wijnproducerende familie, gevestigd in Torres Vedras, net ten noorden van Lissabon. Hij is altijd gefascineerd geweest door de subtiliteit en ingetogen mineraliteit van de wijnen van centraal Frankrijk, en het idee om de persoonlijkheid van een wijngaard te waarborgen, komt tot uiting in het glas. Zijn 13 hectare aan wijngaarden, gelegen op 9 km van de kust, hebben bodems van Kimmeridgische klei met een groot deel aan oceaanfossielen, vergelijkbaar met die gevonden in Chablis. De wijngaarden genieten van een frisse Atlantische bries, waardoor het zoute element in de wijnen verder wordt versterkt en de warmte van de regio wordt getemperd en sinds 2015 biologisch gecertificeerd, geen gemakkelijke taak in dit vochtige klimaat. Zijn belangrijkste aanplant zijn witte druiven - voornamelijk Portugese locale druiven zoals Arinto en Fernão Pires plus een beetje Alvarinho, Gouveio, Viosinho en Antão Vaz. Hij heeft ook een co-aanplant van Touriga Nacional en Tinta Roriz; een site met 80+ jaar oude Castelão; en een klein beetje Syrah. In zijn eigen woorden volgt hij een "luie" benadering van wijn maken, zijn enige toevoeging is een vleugje SO2. Zijn wijnen hebben een geweldig karakter, als je van textuur, terroir-gedreven wijnen houdt, is deze jonge wijnmaker er één om naar te kijken
Food pairing
Uitstekend bij lokale gerechten, visgerechten en geroosterd vlees. Past erg goed bij Italiaans eten.
Druiven: Touriga Nacional (60%), Tinta Roriz (30%), Syrah (10%)
Druiven worden met de hand geoogst in de koele ochtend om hun natuurlijke frisheid te behouden. Een mix van hele en ontpitte vruchten wordt zachtjes gemalen en gefermenteerd met natuurlijke gisten in ongevoerde betonnen tanks. Gedeeltelijke fermentatie van 6 maanden in zwaar gebruikte vaten
Alcoholgehalte
13 %vol
Bewaren en serveren
Bewaren in een koele plaats (rond de 12ºC)
Klaar om nu te drinken en kan nog 5 jaar na oogstjaar gedronken worden. Serveren bij 16-18°C maar na opening 15 tot 30 minuten eerst laten ademen.
Critics & Awards
Vale da Capucha ligt in de buurt van Quinta de S. José in Carvalhal, op 10 km van de Atlantische kust, in de wijnregio Lisboa. Het bedrijf wordt vandaag geleid door Pedro Marques, die in 2009 zijn passie omvormde tot een levensproject. Zijn familie heeft altijd wijn geproduceerd, maar heeft zich meer gericht op kwantiteit dan op kwaliteit. Met de komst van Pedro veranderde de zaken; hij vervangt de oude wijngaarden door nieuw aangeplante witte druivensoorten uit andere delen van Portugal, zoals viosinho en Gouveio uit Douro, Antão Vaz uit Alentejo, Alvarinho uit Vinho Verde en zelfs de Viognier van Frankrijk. Past biodynamische wijnteelt toe zonder chemische behandelingen, met spontane fermentatie, inheemse gisten en minstens 12 maanden raffinage in inox vaten op fijne droesem voor al zijn wijnen