Webshop » Port » Vintage » Quinta do Noval Nacional Vintage 2020 Port

Quinta do Noval Nacional Vintage 2020 Port

CQN3920 Quinta do Noval Nacional Vintage 2020 Port

€ 1 195,00

Uitverkocht

"We waren ons er vanaf het begin van bewust dat de Nacional uitstekend was, en de wijn heeft zich wonderbaarlijk ontwikkeld tot de oogst. Er zijn jaren dat we meteen na het pletten met de voeten in de lagares weten dat we een Nacional Vintage Port zullen uitroepen, en 2020 was er een van. De wijn vertoont de complexiteit en de vele gelaagde diepgang die typerend zijn voor een grote Nacional", zei Seely.

Van de 143 hectare wijngaard zijn er twee nooit aangetast door phylloxera. Waarom dat zo is, weet eigenlijk niemand. Seely is misschien geen technisch persoon, maar hij heeft geprobeerd het mysterie te ontrafelen door stekken van het perceel te herplanten naar andere delen van de resterende 141 hectare wijnstokken. Het heeft echter niet gewerkt. Als een dichter die beter weet dan het goddelijke uit te dagen. Het is geen toeval dat de naam van dit enkele perceel van 2 ha alles weerspiegelt wat het dierbaarste en meest waardevolle is.
 
Het woord "Nacional" verwijst naar het feit dat de wijnstokken Portugese wijnstokken zijn die op Portugese grond groeien zonder buitenlandse wortelstokken, en daarom "vastzitten aan de grond van de natie". Tijdens de late 19e eeuw werd de beste wijngaard van Noval gered van de Phylloxera-uitbraak die de meeste Europese wijnstokken vernietigde, door intense begassing. In plaats van de wijnstokken te enten op Amerikaanse onderstammen, de standaardpraktijk om weerstand te bieden aan de Phylloxera-bladluis, overleefde de wijngaard met hun originele Portugese onderstam - vandaar de naam 'Naçional'. De legendarische Naçional is gemaakt van een perceel van 6 hectare niet-geënte wijnstokken, die, wanneer aangegeven, slechts 200-300 kisten zullen produceren en meteen de meest gewilde port ter wereld worden. Veel jaargangen van Naçional worden beschouwd als de beste porto's en enkele van de beste wijnen die ooit zijn gemaakt.
      
Food-Pairing
Een heerlijk digestief, maar kan ook worden vergezeld van rijke oude kazen, pure chocolade of chocolademousse.
  
Druiven: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinto Cão
Druiven worden geplet met de voeten , en vervolgens tijdens gistingsmaceraat om de best mogelijke extractie in de lagares te verkrijgen, de traditionele stenen vaten van de Quinta. Het is 18 maanden gerijpt in houten vaten in de geklimatiseerde kelders van de Quinta, in het afgebakende gebied van de Douro-vallei vóór het bottelen.
 
2020 was een warm en droog jaar, met een lange rijpingsperiode gedurende de zomer die leidde tot een vroege oogst, aangezien de druiven begin september volledig rijp waren. De resulterende wijnen zijn extreem rijk en krachtig, volumineus, sensueel, met een grote dichtheid. De tanninestructuur is immens, maar met opmerkelijke finesse. We wisten vanaf het begin dat de Nacional uitstekend was en de wijn heeft zich sinds de oogst prachtig ontwikkeld. Er zijn jaren dat we direct na het betreden van lagar weten dat we een Nacional Vintage Port zullen uitroepen, en 2020 was daar een van. De wijn vertoont de complexiteit en de vele gelaagde diepgang die typerend zijn voor een grote Nacional.
De oogst was erg kort, van 1 tot 22 september, wat zeer ongebruikelijk is voor Noval, waar normaal gesproken de diversiteit aan variëteiten, blootstellingen en hoogtes resulteert in pluktijden die over een langere periode variëren. In 2020 was de tijd om het juiste moment te kiezen om elk perceel te plukken erg kort en werd de capaciteit van onze drie verschillende lagar-wijnhuizen optimaal benut. De resulterende wijnen zijn puur en aromatisch, met een opmerkelijke dichtheid. We hebben ervoor gekozen om dit jaar iets hogere restsuikers toe te laten dan gebruikelijk en het resultaat is een harmonie en rijkdom die heel eigen is aan dit prachtige jaar op Quinta do Noval.
 
Alcoholgehalte
19,5%
pH: 3,66
decanteerglas 
Conserveren en serveren
Serveren op keldertemperatuur bij 12 - 15ºC. 
Decanteren voor het serveren. Na opening maximum 2 dagen houdbaar.
topwijn 
Critics & Awards
 
Tags: Quinta do Noval - Douro - Porto

free-delivery 
checkboxBestellen mogelijk per fles
checkboxScherpe prijzen
checkboxVeilig betalen
checkboxLage verzendkosten 
checkboxGRATIS levering in België vanaf €250 of straal van 10 km rond Tremelo

 
 
Relatiegeschenken :

Relatiegeschenk Wijn 

Agenda:
Voorjaarsproeverij : 19-mei-24
Herfstdegustatie  15-okt-23
Meer info hier

15-10-2023-wijn-degustatie-aarschot-2023
  
Meest Verkocht 
Bestsellers Wine 
De Prijslijst: 
Prijs Prix Price PorteVinho 
  
qr-code-prtevinho
Volg ons op Facebook, en blijf op de hoogte van alle acties en activiteiten 

 
Betaalmogelijkheden:  
Webshop gemaakt met EasyWebshop