Webshop » Madeira » Vintage » 1975 Cossart Gordon Terrantez Vintage Madeira medium dry

1975 Cossart Gordon Terrantez Vintage Madeira medium dry

ACG00475 1975 Cossart Gordon Terrantez Vintage Madeira medium dry

€ 380,00

Levertijd 5-7 werkdagen - Op voorraad

Heldere en stralende bronzen kleur met gouden nuances. In de neus is het zeer karakteristiek, vol met exotische houttonen, geroosterde droge vruchten, nougattonen en specerijen. In de mond is het zoet en geconcentreerd, maar tegelijkertijd fris, laat een lange en warme nasmaak achter met tonen van suikerrietmelasse en specerijen.
  
Food-pairing 
Walnotenbrood met manchegokaas en Spaanse ham zoals jamon de Serrano. Geroosterde eend met donkere chocoladesaus
   
Druiven:  Terrantez
Terrantez, deze variëteit is dominant op Madeira, vertegenwoordigt tussen 80 en 85% van de wijnproductie op Madeira. Geteeld in het zuiden van het eiland tussen Funchal en Câmara de Lobos, en in het noorden bij São Vicente. Deze Frasqueira, rijk, is een eenjarige oogst. Deze wijn is gerijpt in vaten volgens de traditionele methode genaamd "Canteiro". Tijdens het rijpingsproces wordt de wijn regelmatig geëvalueerd om de juiste staat van rijpheid te bereiken voor het bottelen.
 
Alcoholgehalte
20% 
 
Bewaren en serveren
Bewaar een Madeira wijn altijd rechtop staand.
De zuren van Madeira zijn zo sterk, dat zij de kurk aantasten als de fles liggend liggend bewaard wordt
Serveren : 18°C
 
Madeira is een wijn die meerdere jaren in een oxidatieve omgeving rijpte, en komt daarna bij de botteling in een reductieve omgeving. Het is dan ook nuttig de flessen enkele uren op voorhand te openen. De flessen kunnen daarna nog bijna onbeperkt bewaard blijven, daar de lucht geen invloed meer heeft op madeirawijnen. Het is zelfs zo dat de wijn na maanden – als er nog rest – beter smaakt dan bij het openen van de fles.
topwijn-uit-madeira
Critics & Awards
91/100 -The Wine Advocate Robert Parker
Bottled in 2020, Cossart Gordon's 1975 Terrantez opens in the glass with complex tertiary aromas of spices, beeswax furniture polish, dried fruits, Cognac, toasted pecans and brown sugar. Medium to full-bodied, deep and nicely layered, it's dry and elegantly austere, its structural bones poking through its mid-palate flesh.
 
18,5/20 - Jancis Robinson 
Most of Madeira's rare Terrantez vineyards are found in Calheta, Câmara de Lobos and Funchal, on the south side of the island. TA 9.44 g/l, VA 1.14 g/l, pH 3.4, RS 95 g/l. Bottled 2020, the equivalent of just over 1,000 75-cl bottles.
Copper brown. Smells savoury-dark-sweet, like spiced nuts in treacle. The aroma is horizontal, a board, freshly planed wood, sandalwood. Then I put it in my mouth and my spine went curlicue. Waves of goosebumps. Voltage in silk in sherbet in ice in white-hot embers in anger in wild-wild-wild joy. Something almost bacon-like. Lime pickle. Saline, caper, ginger root, turmeric root. Dried apricots, chewy in its texture, sherbets in its acidity, so cracklingly alive that my skin felt like it was hovering millimetres above my body. Fireworks in the mouth. A exploding green line, the extreme essence of lime pulling a central cord from start to finish. Burnt sugar. Aloe. Laurel. Words, for wines like this, are like taking photographs of sunrises. Why we bother is a testament to our longing to share something beautiful, to give. But, like photographs of sunrise, words fail, for wines like this
 
20/20 - Decanter, Richard Mayson - Copper brown colour, with a golden nuance and greenish reflections. On the nose it´s very complex and characteristic, reveals a concentrated bouquet with spices like black pepper, exotic woods, smoked notes of nutshell and resin and dry fruits infused in rum. On the palate leaves a soft and sweet first impression then explodes leaving a long and fresh aftertaste full of spices notes. It leaves our mouth with a spicy and salivating sensation, wishing for a next taste     
 
Producent:Cossart Gordon
Regio: Madeira 
Powered by EasyWebshop