Een iconische en magische wijn die in zeer beperkte hoeveelheden en slechts om de paar jaar wordt geproduceerd. Super geconcentreerd. Donkere kleur. Heerlijk aroma met zoute en kruidige tonen naast aroma's van fruittaartjes van pruim en braambes. Zeer goed en elegant. Een beetje terughoudend. In de mond heeft frisheid en focus op donker fruit. Verbazingwekkende structuur en een aantal aardse en pittige tonen. Gewoon fantastisch !
Diep robijn met een donkerdere kern. De neus is extreem aromatisch, met een exotische kruidenmelange die doet denken aan het Midden-Oosten, granaatappelsap en gekonfijte rozenblaadjes. In de mond levert dit alles wat de neus beloofde: zoete maar krachtige en rijke smaken in een subtiel pallet. De perfecte zuurgraad accentueert de intense smaken des te meer en de uitgebalanceerde tannines zorgen voor een complete en rijke afdronk
Food-Pairing
Een heerlijk digestief, maar kan ook worden vergezeld van rijke oude kazen, pure chocolade of chocolademousse.
Druiven: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinto Cão
Druiven worden geplet met de voeten , en vervolgens tijdens gistingsmaceraat om de best mogelijke extractie in de lagares te verkrijgen, de traditionele stenen vaten van de Quinta. Het is 18 maanden gerijpt in houten vaten in de geklimatiseerde kelders van de Quinta, in het afgebakende gebied van de Douro-vallei vóór het bottelen.
Het terroir is een klein gebied in het hart van de Quinta do Noval-wijngaard, beplant met niet-geënte wijnstokken en onaangetast door phylloxera, beschreven als gehecht aan de grond van de natie. Vintage Nacional 1963 wordt geproduceerd met verschillende druivensoorten en niet alleen van Touriga Nacional, zoals de naam doet vermoeden. Deze variëteiten zijn enkele van de nobelste die in de Douro-vallei te vinden zijn: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinto Cão en Sousão
Alcoholgehalte
19,5%
Conserveren en serveren
Serveren op keldertemperatuur bij 12 - 15ºC.
Decanteren voor het serveren. Na opening maximum 2 dagen houdbaar.
Critics & Awards
100/100 - Falstaff Tasted: Feb 2016
Kräftiges Rubingranat, noch immer mit beeindruckend tiefem Farbkern. Nuancen von Lakritze, ein Hauch von Likör, Weichseln, weiße Trüffel, sehr facettenreiches Bukett. Am Gaumen komplex, feine Frucht, sehr elegant, frisch strukturiert, verfügt über eine perfekte Balance, im Finale mit zu süß, dafür unendlich lange anhaltend, ein perfekt gereifter Vintage Port und mit einer der größten Weine überhaupt.
99/100 - Winefields, 18-6-2017 - Roy Hersh
1967 Quinta do Noval Nacional - this has always been my dark horse Nacional and has scored as high as 99 pts. from me in the past, and I was accused by friends of being a "Scrooge" for not going the extra point."