1971 D'Oliveira Terrantez Vintage Madeira - medium dry
Deze vintage of frasqueira wijnen zijn de top wijnen van Madeira. Het rijpingspotentieel is bijna onbeperkt.
Deze madeira van de allerhoogste kwaliteit moet minimaal 20 jaar op vat plus twee jaar op fles gelegen hebben alvorens verkoop mag plaatsvinden. Vroeger heette deze wijn vintage madeira. Een frasqueira moet volledig bestaan uit één van de toprassen die op het etiket, samen met het oogst en botteljaar, worden vermeld. Frasqueira's zijn steeds afkomstig van één goed oogstjaar. Ze hebben een milde temperatuurbehandeling ondergaan en zijn lang op houten vaten opgeslagen geweest. Na bottelen verandert de kwaliteit van frasqueira niet meer.
Deze madeira wijnen worden, gezien hun uniciteit, geïnventariseerd.
Food-pairing
Kazen zoals blauwe kazen, Stilton, Gruyere, manchego, & Emmenthal. Gedroogde vruchten.
Crème Brulee, caramel desserts op basis van appels, abrikozen, pecannoten, kersen, amandelen, hazelnoten, gedroogde vijgen & vanille-ijs desserten.
De uitstekende metgezel bij een pijp, sigaar of aromatische tabak.
Druiven: 100% Terrantez
Terrantez is een moeilijk te telen witte, middelzoete druivensoort. Hij kan niet goed tegen vocht en daarom zijn de hellingen aan de oostkust het meest geschikt. De variëteit is zeldzaam geworden, amper 5 ha en 500 kilo. Typisch voor Terrantez is een zekere bitterheid en een nasmaak die doet denken aan gebrande koffie en as.
Terrantez (ook bekend als Cascal) is een nu zeldzame witte Portugese wijndruivensoort die ooit veel werd gebruikt op het eiland Madeira om de zoete versterkte wijn te maken waar het eiland om bekendstaat. In de jaren negentig was de variëteit op Madeira bijna uitgestorven, vanwege een combinatie van lage opbrengsten en de oidium (echte meeldauw) en phylloxera-epidemieën van het midden van de 19e eeuw die de wijngaarden van het eiland verwoestten. De variëteit heeft de laatste jaren een langzame opleving doorgemaakt, maar vanaf 2021 zijn de aanplantingen op Madeira beperkt gebleven tot 5,64 hectare (13,9 acres). De regering van Madeira heeft vanaf 2016 leiding gegeven aan de herbeplantingsinspanningen in de vorm van gratis wijnbouwadvies en subsidies aan telers. Er zijn nog steeds enkele beperkte aanplantingen in de provincie Minho, waar, zoals Cascal, een toegestane mengvariëteit is met Alvarinho en andere druiven in de Denominação de Origem Controlada (DOC) wijn Vinho Verde. Als Terrantez is de druif toegestaan in verschillende Indicação de Proveniencia Regulamentada (IPR)-regio's van de Azoren, waaronder Biscoitos IPR op het eiland Terceira, Graciosa IPR op het eiland Graciosa en Pico IPR op het eiland Pico.
Alcoholgehalte
19,5%
Bewaren en serveren
Bewaar een Madeira wijn altijd rechtop staand.
De zuren van Madeira zijn zo sterk, dat zij de kurk aantasten als de fles liggend liggend bewaard wordt
Serveren : 18°C
Madeira is een wijn die meerdere jaren in een oxidatieve omgeving rijpte, en komt daarna bij de botteling in een reductieve omgeving. Het is dan ook nuttig de flessen enkele uren op voorhand te openen. De flessen kunnen daarna nog bijna onbeperkt bewaard blijven, daar de lucht geen invloed meer heeft op madeirawijnen. Het is zelfs zo dat de wijn na maanden – als er nog rest – beter smaakt dan bij het openen van de fles.
Critics & Awards
93/100 - CellarTracker (8 notes)
96/100 - Wine Spectator Tasted: Apr 2016
Producent: D'Oliveira
Regio: Madeira
Beoordelingen
Er zijn geen beoordelingen gevonden.