The Crusted Port is een aanvulling op de Vintage- en Late Bottled Vintage-stijl van Niepoort. Traditioneel wordt Crusted Port geselecteerd uit wijnen van Vintage-kwaliteit, uit twee of drie oogsten, ondergaat geen filtering voorafgaand aan het bottelen en wordt drie jaar na het bottelen vrijgegeven.
Zoals de naam al doet vermoeden, creëert Crusted Port een natuurlijke depot in de fles, daarom is het belangrijk om deze port te decanteren voordat u het serveert. Deze port is het meest aantrekkelijk in zijn jeugd maar zal ook profiteren van een aantal jaren van veroudering, tijdens welke de fles liggend moet worden opgeslagen.
Met een heldere donkerrode kleur en een goede diepte op de rand, toont de wijn ook klassieke aroma's van donkere pruimen, kersen en munt. In de mond domineren korrelige tannines samen met donkere chocoladetonen. Het is een geweldige mix van jaren, waarbij de component van 2014 domineert, maar een meer verleidelijk en uitbundig karakter aanreikt in vergelijking met de fijnere 2014 Niepoort Vintage. Zeker een uitstekende wijn om reeds nu te drinken maar kan nog decennia bewaard worden
Food pairing
Ideaal bij chocoladedesserts, vooral donkere chocolade. Cheddar, Gouda en Brie. Pittige gerechten met rood vlees, wild, lam, kalfsvlees en pepersteak
Het grootste deel van deze in 2014 gebottelde Crusted Port is afkomstig van de Niepoort Pisca-wijngaard en andere verschillende wijngaarden in Vale de Mendiz die in 2011 zijn geoogst, samen met een paar kleine wijngaardpercelen van Casal de Loivos hoog boven Pinhão uit de oogst van 2012. Druiven werden met voeten geplet met 100% stengels in lagares in Vale de Mendiz voordat ze in grote oude houten vaten werden gerijpt. De productie was klein, met een totaal van 10000 liter en een productie van 11.884 flessen
Bewaren en serveren
Horizontaal bewaren, op een constante temperatuur weg van intense direct licht. Crusted Port wordt niet gefilterd, en ontwikkelt vanwege de rijping op fles een fors depot, of crust (korst) in het Engels. Crusted Port moet dan ook zeer voorzichtig uitgeschonken worden! Overschenken in een karaf verdient de voorkeur. 2 uur voor het decanteren openen. Drinken tussen 16º C - 18º C.