Quinta dos Carvalhais Único is, zoals de naam al aangeeft, een unieke wijn, een uitzonderlijke elegante rode Dão, met intens delicate smaken en persoonlijkheid, uniek in de regio. Deze wijn van Quinta dos Carvalhais Único 2015 is een echte delicatesse, wat tot uiting komt in zowel kleur als aroma's. Het is een wijn met tonen van zwart fruit en wild fruit, harsachtige nuances, aroma's van bos, mos, dennen, "sous-bois" en een zeer frisse munttoets. Het is de exacte uitdrukking van het terroir van Quinta dos Carvalhais. Het heeft een stevige en gedefinieerde aanzet, met gepolijste tannine, in een frisse, elegante en omhullende body. De aromatische complexiteit wordt bevestigd in de mond, aangevuld met enkele bloemige toetsen die blijven hangen in een volumineuze, delicate, lange en aanhoudende afdronk.
Dit is de vierde editie van de topwijn van Quinta dos Carvalhais, na de oogstjaren 2005, 2009 en 2015. Deze gelimiteerde editie van 3.136 flessen betekent dat ÚNICO 2017 zijn rol als ambassadeur voor de superieure kwaliteit van de wijnen uit de regio bestendigt, waarmee het zijn volledige potentieel en de opkomst van een 'nieuwe Dão' bevestigt.
Food-Pairing
Deze ongelooflijk gastronomische wijn is perfect voor de maaltijden en past uitstekend bij licht vette gerechten, zoals octopus "à lagareiro" of roodvlees uit de oven.
Druiven: 88% Touriga Nacional, 6% Alfrocheiro, 6% Field Blend
De druiven werden per druivensoort en per perceel geoogst in kistjesvan 20 kg, waar ze werden onderworpen aan strenge kwaliteitscontroles. Afzonderlijk gevinifieerd in roestvrije inox vaten. Alcoholische gisting vond plaats gedurende een periode van ongeveer 8 dagen bij een gemiddelde temperatuur van 28ºC. De Touriga Nacional en Alfrocheiro bleven nog 8 dagen in maceratie na de fermentatie. Na de alcoholische gisting vond de malolactische gisting plaats in roestvrijstalen vaten. De wijn rijpt 18 maanden in vaten van 225 liter gebruikte en nieuwe Franse eiken vaten. Na het rijpen onderging de wijn een lichte klaring en filtratie voorafgaand aan het bottelen. Het werd vervolgens gebotteld zonder koude stabilisatiebehandeling, waardoor na verloop van tijd een natuurlijke aanslag in de fles kan ontstaan.
Bewaren en serveren
Op een koele, droge plaats bewaren. Serveer tussen 16ºC-18ºC. Deze wijn moet worden gedecanteerd na 4-5 jaar. Deze wijn heeft een groot bewaarpotentieel en zal de komende 15 jaar positief evolueren, indien bewaard in goede omstandigheden.
Alcoholgehalte
14,5 %vol
pH: 3,6
Critics & Awards
4,4/5 - Vivino (72 ratings)
18,5/20 - Grandes Escolhas Tasted: Apr 2023
94/100 - Revista Adega Tasted: Aug 2022