Heldere citroengele witte wijn met fruitige en bloemige aroma's en een licht rokerige toets. In de mond veel fruit en volume maar ook verrassend frisse zuren, discreet en goed geïntegreerd hout, Relatief droge wijn met iets bovengemiddelde aanhoudende afdronk
Food pairing
ideaal als aperitief bij vis, zoals kabeljauw, en lichte gerechten met wit vlees
Druiven : Viosinho, Malvasia Fina, Códega de Larinho
Een deel van de partij fermenteerde in Franse eikenhouten vaten
Lurdes Braz en Carla Correia, moeder en dochter, wiens wortels altijd verbonden zijn met de teelt van wijngaarden, zijn de eigenaars van het Quinta Valle de Passos-project, een referentie in het hart van Trás-os-Montes. Gelegen in Valpaços, is het de set van drie eigendommen waar 50 hectare wijngaarden en ongeveer twee hectare oude wijngaarden van meer dan 50 jaar oud worden verbouwd. De wijngaarden strekken zich uit over schaliegebied met graniet tussen 200 en 600 meter hoogte in een gebied met een sterke thermische amplitude.
Bewaren en serveren
Serveren op een temperatuur 10-12°C. Kan nu gedronken worden maar zal zeker ook 2 tot 5 jaar verder evolueren op de fles. Drinkbaar tot 7 jaar na oogstjaar
Alcoholgehalte
13%
Critics & Awards
Bronze - Decanter World Wine Awards, 2017
Wijnregio: Trás-os-Montes ("achter de bergen") is een Portugees DOC (Denominação de Origem Controlada) met dezelfde grenzen als de regionale regio Transmontano Vinho in de provincie Tras-os-Montes e Alto Douro, de uiterste noordoostelijke hoek van Portugal. De bergen werpen een grote regenschaduw over Transmontano en een brede strook van West-Spanje. Dit maakt het gebied een van de droogste van Portugal. Daarom volgen de beste wijngaarden die in aanmerking komen voor de DOC de paden van de vier belangrijkste rivieren van de regio: de Douro, de Sabor, de Tua en de Tamega. Bodems zijn meestal schist, sommige gebieden neigen naar graniet of krijt.
De Trás-os-Montes wijngaarden liggen op verschillende hoogtes en produceren daardoor verschillende wijnstijlen. Wijngaarden in koelere, hogere gebieden produceren doorgaans wijnen die lichter zijn en minder alcohol bevatten, terwijl de lager gelegen gebieden de bron zijn van vollere wijnen die vaak merkbaar veel alcohol bevatten. Enkele van de hogere wijngaarden in de regio leveren druiven voor de beroemdste wijn van Portugal, de halfzoete, licht sprankelende rosé, Mateus. Er zijn vier subregio's, geclassificeerd als IPR's (Indicação de Proveniência Regulemtada); Chaves in het westen staat bekend om stevige, droge rode wijnen, terwijl Planalto Mirandès in het oosten en Varosa lichtrode wijnen en frisse, soms licht sprankelende witte wijnen produceren. Valpaços produceert ook lichtfruitige rode wijnen die vaak worden gedronken met een lokale cake genaamd Folar.
Binnen het DOC wordt een brede selectie inheemse en internationale rode en witte druivensoorten verbouwd en toegelaten. Tot de belangrijkste lokale variëteiten behoren Boal Branco en Malvasia Fina (de naamgeving lijkt in de regio onderling uitwisselbaar) Côdiga do Larinho, Síria, Tinta Roriz (Tempranillo), Touriga Franca, Touriga Nacional en Trincadeira.
Tags: Tràs-os-Montes