Moscatel Do Douro of Moscatel de Setubal ?
Portugal is een land van grote wijnen, en hieronder vallen ongetwijfeld ook de versterkte wijnen, waaronder de beroemde Moscatel.
Als we aan Muscat denken, denken we meteen aan de regio Setúbal, en de waarheid is dat dit de regio was die het deed groeien en die het internationale faam bezorgde.
Maar de Douroregio produceert ook in grote hoeveelheden versterkte Muscat, een andere versie dan de Setúbal, maar met andere charmes.
In Setúbal kennen we de Moscatel de Setúbal of Moscatel Branco (Muscat d’Alexandrië), de Moscatel Roxo (de blauwe variant) en de Moscatel de Douro (kleiner en minder blauw). Voor de gewone Moscatel de Setúbal wordt de Moscatel Branco het meest gebruikt, voor de bijzondere soorten wordt de Moscatel Roxo veelal aangewend. Ter verduidelijking, verwar Moscatel de Setúbal niet met andere moscatel-variëteiten, zoals Moscato d'Asti en Muscat Ottonel - hoewel gemaakt van dezelfde druivenfamilie, zijn dit totaal verschillende wijnen!
In de twee regio's zijn de gebruikte Moscatel-variëteiten verschillend, aangezien Moscatel Galego in de Douro groeit, en in Setúbal Moscatel Graúdo en Moscatel Roxo.
De Moscatel Galego is tot op zekere hoogte overal in de afgebakende Douro-regio te vinden, maar vooral rond de steden Alijó en Favaios en aan de noordkant van het centrale hart van de Douro, de Cima Corgo-regio, op hoog golvende terrassen met wijngaarden. Moscatel de Setúbal groeit in de sub-regio met dezelfde naam. Península de Setúbal kent 2 sub-regios, Palmela (1) & Setúbal (2)
De productiemethode is in beide regio's hetzelfde, met andere woorden, halverwege de gisting wordt wijnbrandewijn toegevoegd, waardoor het gistingsproces stopt en het resultaat een zoete en alcoholische wijn is. Over het algemeen worden ze beschreven door dezelfde aromatische tonen, de typische van muscat: lychee, gekonfijte sinaasappel, citroen, rozijn .
De verschillen tussen beide regio's zijn toch waarneembaar, en in de regel zijn die van Setúbal frisser , met een levendigere zuurgraad; aan de andere kant zijn de Muscats uit Douro meestal zalvender en krachtiger. Zeer begrijpelijke verschillen als we weten dat de Douro-regio een warmere regio is zonder maritieme invloed, en dat de Setúbal-regio een sterke Atlantische invloed heeft.
Wat betreft consumptie- en harmonisatiesuggesties, deze zijn precies hetzelfde. Het moet gekoeld worden gedronken tussen 10º en 14º (om de alcoholperceptie te verminderen), hoe ouder, hoe hoger de serveertemperatuur mag zijn. Serveer ze met sinaasappel-, citroen- of chocoladesnoepjes en geniet ervan!
AL ONZE PORTUGESE WIJNEN OP BASIS VAN MOSCATEL VIND JE HIER
Beoordelingen
Er zijn geen beoordelingen gevonden.