Moscatel - Muskaatwijn
De veelzijdige muskaatwijn, een overheerlijke zoete wijn die je verwarmt tijdens koude dagen en verfrist op warme zomeravonden
Een muskaatwijn is veel veelzijdiger en complexer dan de meesten onder ons beseffen. Het is een provocerende toevoeging aan het repertoire van elke wijnliefhebber. Deze delicaat fruitige en bloemige wijn pas perfect bij hapjes, zoete brunchgerechten, desserts, digestief of als ingrediënt bij cocktails en bij ijscrème. Enkele suggesties
Spicy food
Zijn zoetheid en laag alcoholgehalte (wijnen met een hoger alcoholgehalte versterken de kruidigheid!) blussen de kruidige gerechten over de hele wereld. Combineer Moscato met Thaise larb ( in hele kleine stukjes gesneden en pittig gekruid vlees of vis.), Indiase vindaloo-curry's, habanero-verrijkte kippenvleugels of wat dan ook met mond-tintelende Szechuan peperkorrels.
Tapas
Prosciutto, Salami, Jamón Ibérico - noem maar op. Het hoge zoutgehalte brengt de zoetheid van de wijn in evenwicht
Noten en zaden
Pinda's, amandelen of pompoenpitten complimenteren een glas muskaatwijn.
Exotische kruiden
Aromatische kruiden zoals kurkuma, saffraan, gember, kardemom en andere worden vaak aangetroffen in de pittige gerechten waar zoete muskaat zo goed bij past.
Zachte of scherpe kazen
Zachte, romige Brie en Camembert zijn bestand tegen het fruitige profiel van muskaatwijn zonder het te overweldigen. Aan de andere kant heeft sterke blauwe kaas een wijn als muskaat nodig om de zoutheid in evenwicht te brengen. Zorg ervoor dat je kaas op kamertemperatuur wordt geserveerd om het smaakprofiel te maximaliseren.
Zoet ontbijt
Denk aan pannenkoeken of wafels met fruitcompote en een toefje slagroom
Fruitdesserts
Gebakjes met fruit zoals frambozen-, aardbeien-, braambessen of bananengebakjes
Vanille desserts
De zoete perziksmaken in moscatelwijn harmoniëren met de romigheid van een crème brûlée, een bolletje vanille-ijs of zelfs rijstpudding.
Cake
muskaat doet wonderen met vanillecake en Sachertorte al dan niet met vanille-ijs
Of wat dacht je van een cocktail op basis van muskaatwijn ?
6 COCKTAILS MET ALAMBRE MOSCATEL DE SETÚBAL
Deze cocktails, die allemaal heel eenvoudig te maken zijn, zijn het resultaat van een samenwerking met de Portugese barman Alberto Jorge van de Mojito Bar Catering.
Leer Moscatel de Setúbal nog beter kennen met de cocktails On the rocks, Ginger, Lima-Lima, Canela, Tónico en Azeitão. Ook een Moscatel do Douro kan voor deze cocktails gebruikt worden
COCKTAIL ALAMBRE ON THE ROCKS
Ingrediënten:
5cl Alambre Moscatel de Setúbal
Bereiding:
Giet 5cl Alambre met 2 à 3 ijsblokjes in een whiskyglas
ALAMBRE GINGER
Ingrediënten:
5 cl Alambre Moscatel de Setúbal, Ginger Ale & Citroenschil
Bereiding:
Giet 5 cl Alambre in een longdrinkglas met 2-3 ijsblokjes, vul met ginger ale en voeg een citroenschil toe
ALAMBRE LIMA LIMÃO
Ingrediënten:
5 cl Alambre Moscatel de Setúbal, citroen-limoen frisdrank & Citroenschil
Bereiding:
Giet 5 cl Alambre met 2 à 3 ijsblokjes in een longdrinkglas, vul met frisdrank en voeg een citroenschil toe
ALAMBRE E CANELA
Ingrediënten:
5 cl Alambre Moscatel de Setúbal, sinaasappelsap, half schijfje sinaasappel en een kaneelstokje
Bereiding:
Giet 5 cl Alambre in een longdrinkglas met 3 tot 4 ijsblokjes, vul met ongezoet sinaasappelsap en voeg dan een half schijfje sinaasappel en een kaneelstokje toe
ALAMBRE TÓNICO
Ingrediënten:
6 cl Alambre Moscatel de Setúbal, tonic, 1 witte druif, schijfje citroen & takje groene munt
Bereiding:
Giet 6 cl Alambre in een longdrinkglas met 3 tot 4 ijsblokjes, vul met tonic, plaats de in 2 gesneden druif, een half schijfje citroen op de rand van het glas en werk af met een muntblad.
AZEITÃO ALAMBRE
Ingrediënten:
2 cl gin, 3 cl Alambre Moscatel de Setúbal & takej tijm
Bereiding
Voeg 2 cl gin en 3 cl Alambre toe in een shaker met ijs en doe in een whiskyglas. Werk af met het takje tijm op de rand van het glas.
Al onze Portugese wijnen op basis van moscatel vind je hier
Beoordelingen
Er zijn geen beoordelingen gevonden.