Portwijn - Het scheppingsverhaal


Portwijn, Het scheppingsverhaal van de oudste afgebakende wijnstreek ter wereld. De aanduiding Porto ontstond in 1675. De wijn werd voor het eerst in 1678 geëxporteerd naar het Verenigd Koninkrijk. Het ging toen om 224.400 liter. Markies de Pombal begrensde in 1756, als eerste in Europa, het gebied voor de productie van port, om zo de kwaliteit en de productie van deze heerlijke unieke wijn te reguleren. De huidige en definitieve afbakening van de alto Douro dateert van 1908.

Het gebied werd in december 2001 door de Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed. Het is een uitstekend voorbeeld van een traditioneel wijnbouwgebied, dat niet alleen bekend is voor zijn portwijn maar ook voor zijn hoogwaardige stille wijnen. Al deze wijnen komen uit de terrasvormige wijngaarden die de rivier, de Douro, en zijn zijrivieren omringen, met rondom de wijngaarden muren gebouwd van schist (zachte leisteen), vol witte en rode druiven  

Van de 246.000 hectare wijnbouwgebied, verdeeld over 13 gemeenten, is slechts 41.000 ha beplant met wijnstokken. Het gebied heeft een mediterraan microklimaat met regenachtige winters, soms ook sneeuw met minimum temperaturen van - 3 / - 5 °C; de zomers zijn lang en zeer warm met temperaturen tot 40 ° / 47ºC, aan de kust 30°C. De beste tijd om op reis te gaan zijn de herfst en lente. In deze periode schommelen de temperaturen tussen de 18°C en 25°C. De bodem bestaat uit Schist. De regio is onderverdeeld in 3 grote gebieden.

douro-demarcatie-wijnregio - Baixo Corgo met een totale oppervlakte van 45.000 ha (18%) waarvan 13.799 hectare (34%) wijngaarden
 
- Cima Corgo met een totale oppervlakte van 95.000 ha (38%) waarvan 18.316 hectare (45%) wijngaarden
 
- Douro Superior met een totale oppervlakte van 110.000 ha (44%) waarvan 8627 ha (21%) wijngaarden

Het maken van Portwijn kent 4 etappes, het handmatig plukken van de druiven, het pletten van de druiven in lagars, gevolgd door maceratie (weken) en fermentatie (alcoholische gisting) gedurende 2 à 3 dagen, daarna wordt het fermentatieproces gestopt door toevoeging van ongeveer 30% brandy (eau-de-vie van 77°), zodat het wettelijk minimum van 17,5° alcohol bereikt wordt. 
Wist u dat zo goed als alle brandy gebruikt in Portugal afkomstig is uit Zuid-Afrika ?
 
proces-porto
Na de toevoeging van de brandy moet de portwijn nog verder ontwikkelen voor minimum 2 jaar. Wettelijk mag de wijnboer dan, na die 2 jaar, niet meer dan 30% van zijn opbrengst op de markt brengen. Deze veroudering gebeurd ofwel in grote eiken vaten of stalen containers, Balseiros genoemd, ofwel kleine eiken vaten, Pipas genoemd. Deze laatste methode maakt de porto meer notig. in Balseiros wordt de originele smaak van de wijnstok behouden.

De verschillende soorten portwijnen

porto-soorten
Bewaren
Dat je port kan bewaren dat wist u misschien al. Maar welke port is te bewaren ? En op welke manier bewaar je portwijn het beste ? Een eenvoudig hulpmiddel is dat bewaar-portwijnen een lange gedreven kurk hebben die alleen met een kurkentrekker kan worden verwijderd. Deze portwijnen zijn daarom ook geschikt om liggend te bewaren. Ports die bedoeld zijn om onmiddellijk te drinken hebben een stopkurk, dit is een korte kurk met een plastic hoedje, wat met de hand kan worden verwijderd. Flessen met een stopkurk zijn dan ook bedoeld om rechtstaand te bewaren. 

Samengevat :

De standaard ruby, eenvoudige tawny, rosé en witte portwijn zijn geschikt om nu te drinken en bij langdurig bewaren zal de kwaliteit zeker afnemen.

Een Late Bottled Vintage, een oude tawny (reserva,  colheita) zijn geschikt om nu te drinken maar kan je ook lange tijd bewaren 

Een Vintage en Crusted portwijn is een echte bewaar-port. Je kan deze wel jong drinken, maar dan mis je zijn ware potentieel. Een portwijn uit een minder vintage jaar laat je minstens 10 jaar liggen, de betere vintage jaren laat je minstens 20 jaar liggen. Ook 50 tot 100 jaar is geen uitzondering. Beroep je in dat geval op de meningen van de verschillende waarnemers en wijnrecensiesten

Portwijn bewaar je in een wijnkelder of een wijnkast. De voorwaarden voor bewaren zijn: een bijna constante temperatuur tussen 10 à 15 °C, een vochtige ruimte want anders droogt de kurk uit en de ruimte moet trillingsvrij en donker zijn.

Op welke temperatuur moet portwijn gedronken worden ?

porto-schenken-temperatuur

Houdbaarheid eenmaal geopend
De houdbaarheid hangt af van de soort porto. Zo blijft de meest voorkomende port, de jong (gefilterd gebottelde) Ruby 3 tot 4 weken goed. Direct na het openen kan de smaak er zelfs op vooruitgaan, door het contact met zuurstof wordt de port wat zachter en voller.

Ook de (Ruby) Reserve en de Late Bottled Vintaged (LBV) port blijven tot een maand na opening goed drinkbaar, mits je de fles steeds afsluit met de originele stopkurk en hem bewaart bij een constante temperatuur van zo'n 12 graden.
De Tawny en Colheita zijn zelfs tot enkele maanden houdbaar. Omdat deze wijnen tijdens de vatlagering al in contact zijn geweest met zuurstof, heeft de aanraking met zuurstof later minder invloed.
Alleen de vintage port, die ongefilterd wordt gebotteld, is zeer beperkt houdbaar en drink je het best binnen enkele dagen op

Dorst gekregen ?
Ons volledig aanbod portwijnen vindt u hierBeoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Blog


free-delivery 
checkboxBestellen mogelijk per fles
checkboxScherpe prijzen
checkboxVeilig betalen
checkboxLage verzendkosten 
checkboxGRATIS levering in België vanaf €250 of straal van 10 km rond Tremelo

 
 
Relatiegeschenken :

Relatiegeschenk Wijn 

Agenda:
Voorjaarsproeverij : 19-mei-24
Herfstdegustatie  15-okt-23
Meer info hier

15-10-2023-wijn-degustatie-aarschot-2023
  
Meest Verkocht 
Bestsellers Wine 
De Prijslijst: 
Prijs Prix Price PorteVinho 
  
qr-code-prtevinho
Volg ons op Facebook, en blijf op de hoogte van alle acties en activiteiten 

 
Betaalmogelijkheden:  
Webshop gemaakt met EasyWebshop